Panică în UE. Grecia de prăbușește din nou

Decizia guvernului grec de a cere alegeri prezidențiale la finele lunii decembrie, mai devreme decât programul inițial, a zguduit bursa de la Atena, cu ecouri în multe părți ale lumii.

Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă din Grecia, s-au depreciat cu 15,1%, la 1,74 euro, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 18%, la 1,10 euro.

În plan politic, tentativa de a alege un nou președinte ar putea conduce la alegeri anticipate. În Grecia, președintele este ales de Parlament. Guvernul, o coalițe formată din Noua Democrație și Pakos, are 115 de fotolii. Ea va avea trei șanse să adune o majoritate în jurul său care să-i susțină candidatul la Președinție, pe fostul comisar european Stavros Dimas. 

Deși Președinția în sine este prea puțin importantă, consecințele unei înfrângeri pentru coaliția de guvernare ar fi profunde. Un eșec ar duce la alegeri anticipate și sunt șanse foarte mari ca partidul de extremă-stânga, Syriza, să câștige puterea. Criza economică a propulsat Syriza la vârful politicii din Grecia, ascensiune confirmată de alegerile europarlamentare din mai, pe care le-a câștigat.

Partidele pro-europene se tem să Syrzia, odată ajunsă la putere, va încerca să renegocieze acordurile economice ale Greciei cu Troica (FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană).

Criză politică în Suedia: anticipate, la trei luni după alegerile parlamentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel