Urmărește emisiunea live


Palada, despre BAC: Cristoșii mamii voastre de torționari

Mirel Palada a transmis un mesaj plin de revoltă, care-i vizează pe profesorii de Limba Română care predau în școlile din România, referitor la examenul de Bacalaureat.

"Dragii mei, de cel puțin douăzeci de ani am citit aproape numa și numa literatură universală. În afară de Zaharia Stancu, nu știu dacă am mai pus mîna pe vreun autor român. Singurii poeți români pe care am ajuns să-i descopăr cu adevărat și să-i iubesc au fost ăia de care nu m-a frecat nimeni la cap: Geo Dumitrescu și Mihai Ursachi.

Motivul? Unul simplu. Școala, acest cimitir al creierelor tinere, care în cretinătatea ei autoritarian-plictisitoare m-a făcut să urăsc tot ce este scris în limba română. Limba română, acest monument de frumusețe. Pe care represivii care au creat acest sistem de curat meșteșug de tîmpenie au reușit să mi-l îndepărteze de la inimă.

Ce a vrut autorul să spună? Trebuie să înveți comentariile pentru bacalaureat. Nu contează ce citești. Contează ce vă dă la examen. Nu trebuie să citești de plăcere, trebuie să înveți marile curente literare ale secolului nooșpe și doozeci. Ai uitat să spui aia: te depunctează doișpe sutimi. N-ai scris aia: încă dooșpatru de sutimi. Acolo trebuia să spui altfel, că așa zice marele critic literar Scîrț: încă șaptișpe sutimi", a scris Mirel Palada pe Facebook.

"Cristoșii mamilor voastre de torționari"

"F****ă Cristoșii mamilor voastre de torționari. Cu marile voastre curente literare și cu comentariile voastre cretine care trebuiau învățate pe de rost, toate expresiile alea prețioase și gomoase, de critic literar n*****t și care nu știe ce e aia viața și care cînd aude cuvîntul "f***t" rostogolește indignat ochii în cap, vai dragă, nu-i voie să vorbești așa, acest cuvînt nu există în limba română. Să mori tu? Să mori tu?

Toate cuvintele care sînt rostite de români există în limba română, represivilor și torționarilor și triștilor. Indiferent ce și-ar dori torționarii de profesori uscați și de critici literari fără de viață. Limba e vie. Limba e frumoasă. Voi o omorîți. Așijderea, literatura e vie, doar că o striviți voi cu analiza voastră seacă. Literatura e scrisă să o citești de plăcere, de furie, de tristețe, de drag, de poftă, de patimă, nu de comentariu literar și ce a vrut să spună autorul cu asta. Floare albastră floare albastră.

Paștele mamilor voastre, voi mi l-ați stricat pe Eminescu, de n-am mai putut să-l mai citesc ani la rînd, că aveam în gură numa gust de zeamă stricată și de burtucală de comentarii literare și de c***t de creier de critic literar. Din cauza voastră era să mă supăr pe Tudor Arghezi, că așa de mult m-ați frecat la cap cu toate tîmpeniile voastre, că mi se făcuse scîrbă de tot ce e poezie românească și era cît pe-aci nici să nu-l mai citesc. Nemernicilor. Famenilor", a mai transmis acesta.

"Falși și seci oameni"

"Să pățiți ce vă dorește poetu, Dumnezeii mamilor voastre de falși și seci oameni care f****i alți oameni la cap cu comentariile voastre literare, să li se ia de citit și de proză și de poezie:

În două surcele de vreasc să se facă
Picerele tale, făptură buimacă.
Plesni-ți-ar timpanul,
Să n-auzi când trece traivanul.
Să uiți la cetanii tipicul
Și psalmii în zi de Crăciun.
Să n-ai după masă tutun.
Să-ți pută buricul.

Vedea-te-aș în vreo fițuică
Pus cu litere de-o șchioapă.
Curge-ți-ar pe-o nară țuică,
Pe cealaltă numai apă.
Lăuda-te-ar Bogdan-Duică
Și pupa-te-ar Popa Iapă!", a mai scris Mirel Palada pe Facebook.

"Fata mea a învățat de i-au sărit capacele"

"Pentru o sărăcie de notă, fata mea a învățat de i-au sărit capacele. În procesul învățării, tare mă tem că s-a întîmplat ce mi s-a întîmplat și mie: i s-a luat de literatură și de poezie mai ceva ca de ulei de ricin", a mai scris acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel