Pactul global cu privire la migraţii, ratificat de ONU. Majoritate foarte puternică

Pactul global cu privire la migraţii a fost ratificat de ONU cu o majoritate foarte puternică.

Adunarea Generală a ONU a ratificat miercuri cu o majoritate foarte puternică Pactul global cu privire la migraţii, destinat să consolideze cooperarea internaţională pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată şi care a fost adoptat la începutul lunii decembrie, la Marrakech (Maroc), de 165 de ţări membre ale Naţiunilor Unite, informează AFP.

În timpul votului, 152 de ţări s-au pronunţat în favoarea Pactului, 12 s-au abţinut, iar cinci au votat împotrivă, între care SUA şi Ungaria. În luna iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, documentul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa.

23 de obiective

Pactul consemnează atât principii - apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale - cât şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie. Textul, care cuprinde aproximativ 40 de pagini, favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor, simultan cu respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional.

Citește și: Noi proteste la Bruxelles. Migrația, principalul motiv

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine, salvarea de vieţi, întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi, nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă sau asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază. Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online cu privire la migraţii, precum şi o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii.

Citește și: Pactul mondial privind refugiaţii. Cine nu l-a votat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel