PACT. Scrisoare deschisă către Dacian Cioloș, Stabiliți data...

Domnule Prim-ministru Dacian Cioloş, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită stabilirea de urgenţă a datei alegerilor parlamentare, pentru a permite tuturor partidelor politice şi candidaţilor independenţi să poată începe strângerea de semnături necesare candidaturilor, precizează formațiunea într-o scrisoare deschisă.

"Totodată, PACT observă cu îngrijoare că anumiţi lideri politici ai partidelor vechi fac presiuni în favoarea stabilirii unei anumite date a alegerilor parlamentare în vederea obţinerii unor eventuale beneficii de ordin politic.

Pe lângă respectarea prevederilor legale şi constituţionale, considerăm că singurul criteriu în funcţie de care trebuie stabilită data alegerilor parlamentare este încurajarea participării în număr cât mai mare a cetăţenilor la vot.

Reamintim că din punct de vedere constituţional alegerile nu pot fi organizate mai devreme de 1 decembrie. Potrivit Constituţiei României, art. 63, alin. 3, "Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri." Astfel, dacă alegerile vor fi organizate în data de 27 noiembrie, Preşedintele ar trebui să convoace noul Parlament pe 17 decembrie, iar actualul Parlament îşi încheie mandatul abia pe 19 decembrie.

[citeste si]

În aceste condiţii, singurele două date în care pot avea loc alegeri parlamentare sunt 4, respectiv 11 decembrie. Totodată, luând în considerare weekend-ul prelungit din perioada 1-4 decembrie, în care mulţi români nu se vor afla în localitatea de reşedinţă, considerăm că alegerea datei de 4 decembrie nu este una oportună.

Astfel, în ciuda presiunilor unor lideri ai partidelor vechi, PACT solicită stabilirea datei alegerilor parlamentare pe 11 decembrie, pentru a încuraja procesul democratic din România şi participarea la vot.

Solicităm un răspuns public la solicitarea noastră de mai sus.

Cu aleasă considerație,

Sebastian Burduja Președinte PACT"

Ce reprezintă PACT

PACT reunește „tinerii" – nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității. Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel