OUG modificare legi justiție. Tăriceanu: Ce urmează, războiul?

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că magistraţii nemulţumiţi de OUG care modifică legile justiţiei ar trebui să poarte un dialog cu ministrul Tudorel Toader, care are această disponibilitate.

"Ministrul Tudorel Toader are disponibilitate de dialog şi dacă judecătorii sau alţi magistraţi doresc să poarte un dialog cu ministrul Justiţiei, sunt absolut convins că acest dialog se va putea realiza. Am să vă spun un lucru care mie mi se pare foarte important. Da, sunt câteva măsuri în ordonanţă care pe unii dintre magistraţi îi nemulţumesc. Hai să vedem de ce îi nemulţumesc. A existat o practică extinsă în ultimii ani de delegare a procurorilor în funcţiile de conducere. Deci, procurori care aveau o pregătire de tribunal au fost delegaţi în funcţii foarte înalte, la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă judecătorilor, pentru a parcurge treptele ierarhice, a urca la Curtea de Apel sau la ÎCCJ li se cere să treacă printr-un filtru extrem de exigent, examene, interviuri, verificarea cunoştinţelor, experienţă acumulată, pentru procurori acest lucru nu e valabil? (...) Au primit o serie de avantaje care, probabil, pe unii dintre ei, i-au făcut şi vulnerabili şi dependenţi de acele posturi şi acesta este unul dintre motivele pentru care întâlnim atâtea cazuri grave de abuzuri comise de procurori? Care nu aveau pregătirea necesară, dar probabil aveau mult drag a-şi menţine posturile şi atunci alţii îi foloseau ca unelte docile în această poveste care s-a numit justiţia prin binomul SRI-DNA. Eu cred că trebuie să intrăm în normalitate", a declarat Tăriceanu, în conferinţa de presă susţinută alături de Norica Nicolai, Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea, Steluţa Cătăniciu, Marius Nicoară, Radu Silaghi Dumitrescu.

´Ce urmează, războiul?´

Răspunzând unei întrebări referitoare la suspendarea activităţii judiciare a unor instanţe de judecată, Tăriceanu a spus că trebuie să primeze dialogul, nu războiul.

"Dacă nu există calea dialogului, ce urmează, războiul? Eu cred că, mai ales dacă sunt magistraţi, ar trebui să se gândească că aceasta este singura cale de rezolvare a problemelor", a menţionat Tăriceanu.

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea activităţii judiciare, pe parcursul săptămânii viitoare, solidarizându-se astfel cu protestele colegilor de la Bucureşti şi de la alte instanţe din ţară.

Judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a precizat, vineri, în timpul unui protest al magistraţilor care a durat 30 de minute, că, în funcţie de evoluţia lucrurilor, peste o săptămână, vineri, se va decide cum şi dacă va continua protestul.

Vezi și: Toader, replica momentului: A se vedea decizia CCR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel