OUG Coduri Penale. Barna, declarații după discuția cu Dăncilă și Toader

Dan Barna
Dan Barna

Dan Barna, președintele PSD, a făcut câteva declarații după întâlnirea cu Viorica Dăncilă și Tudorel Toader vizavi de OUG pe Codurile Penale.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat vineri că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă la întâlnirea pe care au avut-o că emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei ţării noastre la Consiliului UE.

Dan Barna s-a întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La discuţi au mai fost prezenţi parlamentarii USR Stelian Ion, Cristian Ghinea şi Vlad Gheorghe.

”A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute (...) şi am avut ocazia ca în această întâlnire să-i transmitem direct doamnei premier al României (...) punctul de vedere al USR, conform căruia, în acest moment, emiterea unei ordonanţe pe justiţie ar crea în România criză de percepţie şi o criză socială fără precedent, care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei, pentru că discuţia a fost undeva între aceste două elemente. Tema a fost evident cea pe justiţie, dar, în egală măsură, am accentuat şi acest element important - România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la Principatele lui Alexandru Ioan Cuza până acum. Şi din această perspectivă, o ordonanţă de urgenţă considerăm că ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care pe perioada Preşedinţiei va fi permanent adusă în discuţie”, a afirmat Barna într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, dacă Guvernul îşi asumă o ordonanţă, nu doar că se încalcă posibilitatea de decizie a Parlamentului, dar va deveni şi vulnerabil.

Audienţă în regim de urgenţă

Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România solicitase premierului Viorica Dăncilă o audienţă în regim de urgenţă pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală.

"Juriştii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislaţiei penale care, deşi au fost declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale, nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională. Nu există nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Vă reamintim că Uniunea Europeană şi în special Comisia de la Veneţia au recomandat României ca legile de modificare a Codului penal şi de procedură penală să fie dezbătute cu specialiştii în domeniu şi întreaga societate civilă", se arăta în solicitarea trimisă premierului de preşedintele USR, Dan Barna.

Întâlnirea a avut loc în contextul anunţului făcut de premier cu privire la oportunitatea unei ordonanţe de urgenţă referitoare la Codurile penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel