EXCLUSIV  Oscar 2017: Cronica ceremoniei

Emma Stone
Emma Stone

Cea de 89-a ediţie a Oscarurilor părea că se îndreaptă către consacrarea filmului La La Land, dar, în final, Moonlight, pelicula lui Barry Jenkins, a obţinut trofeul pentru cel mai bun film, după o încurcătură halucinantă. Nominalizat de 14 ori, filmul lui Damien Chazelle a obţinut numai 6 premii, printre care cele pentru cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun regizor, cea mai bună muzică şi cel mai bun cântec original.

Gala din acest an va rămâne în istoria cinema-ului drept seara în care La La Land a fost anunţat drept Cel mai bun film, pentru a ceda apoi trofeul, în mijlocul unei confuzii generale, producţiei lui Barry Jenkins. Motivul pare a fi o lectură greşită a prezentatorilor Warren Beatty şi Faye Dunaway, care au luat plicul cu Cea mai bună actriţă în locul celui pentru Cel mai bun film.


Damien Chazelle

 

Warren Beatty şi Faye Dunaway au schimbat o privire nedumerită când au chemat echipa filmului pe scenă. Producătorul şi-a început discursul de mulţumire: “Există multă dragoste în această sală şi este nevoie de multă dragoste în lume. Represiunea este duşmanul civilizaţiei…” a spus Jordan Horowitz, înainte de a se întrerupe şi de a anuţa că învingător este Moonlight! Şi de a declara: “Sunt foarte mândru să înmânez acest trofeu”. 

Filmul lui Barry Jenkins a devenit astfel marele învingător, primind şi statueta pentru cea mai bună adaptare, şi cea pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, care a fost decernată lui Mahershela Ali

 

Zâmbete de fericire pe fețele premianților

 

În regia lui, Barry Jenkins ("Medicine for Melancholy" — 2008), care a semnat și scenariul, filmul Moonlight vorbește despre legăturile dintre oameni și despre modul în care aceste legături îi fac pe aceştia să se descopere pe sine. Producția este o cronică a vieții unui tânăr afroamerican de la copilărie la maturitate, pe măsură ce încearcă să-și găsească un loc al lui în lume, într-un cartier rău famat din Miami. Mahershala Ali le-a mulțumit celor care l-au învățat să fie actor. "Un lucru pe care mi l-au spus constant... este că nu e vorba despre tine. Nu este vorba despre tine, ci despre acele personaje. Te afli în serviciul acelor povești și acelor personaje". 

Acesta este primul Oscar din cariera lui Mahershala Ali. Actorul în vârstă de 43 de ani a mai fost nominalizat cu acest rol la Globurile de Aur. El joacă și într-un alt film nominalizat la Oscar în acest an, Hidden Figures, despre echipa de matematiciene de culoare care lucrau pentru NASA în anii '60.

Actorul originar din Oakland, California, este celebru pentru rolul lui Remy Danton din serialul House of Cards.

 

Viola Davis

 

El a fost una dintre figurile diversităţii, cea de a doua fiind Viola Davis care, într-un discurs la fel de emoţionant ca rolul său din Fences, a declarat: “Există un loc în care se strâng toţi cei care au un mare potenţial şi acesta este cimitirul. Vreau să dezgrop poveştile celor care au visat şi care n-au văzut niciodată împlinindu-se visurile lor. Suntem singura profesie care celebrează ceea ce s-ar putea numi să-ţi trăieşti viaţa”. În regia lui Denzel Washington, care interpretează și rolul principal, filmul "Fences" prezintă lupta unui tată afroamerican să-și susțină familia în anii '50, într-o perioadă de segregare rasială în SUA. Filmul este o adaptare a unei piese de teatru scrise de August Wilson.

 

Casey Affleck

 

Învingătorii  premiilor pentru cei mai buni actori în roluri principale şi secundare au fost Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis, Casey Affleck

Denzel Washington a trebuit să se închine în faţa lui Casey Affleck, interpretul din Manchester by the sea. Melodrama lui Kenneth Lonergan a plecat de asemenea cu Oscarul pentru cel mai bun scenariu original

 

Barry Jenkins mulțumind pentru premiu


Damien Chazelle a devenit cel mai tânăr regizor distins cu Oscar. El a mulţumit rivalilor săi Mel Gibson şi Denis Villeneuve, şi a mărturisit că este mândru de actorii săi.

La categoria film de animaţie, s-a impus producţia Disney, Zootopie, La această categorie au mai fost nominalizate animațiile Kubo and the Two Strings, Moana, The Red Turtle și My Life as a Zucchini.

 

Echipa La La Land pe scenă


Zootopia a fost regizat de Byron Howard și Rich Moore, iar vocile personajelor principale, o iepuroaică care tocmai a fost primită în rândurile poliției și partenerul ei neobișnuit, un vulpoi escroc, sunt interpretate de Ginnifer Goodwin și de Jason Bateman.

Cel mai bun scurtmetraj a fost declarat Sing.


Mahershala Ali

 

Aşa cum era de aşteptat, Gala din acest an a avut o rezonanţă politică, mai ales la secţiunea cel mai bun film străin unde a fost recompensat The Salesman al iranianului Asghar Farhadi. 

În regia lui Asghar Farhadi, care a semnat și scenariul, cu Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini și Babak Karimi în roluri principale, filmul The Salesman spune povestea unui cuplu de actori iranieni a căror viață se complică într-o perioadă în care sunt nevoiți să se mute într-o altă locuință și repetă rolurile din celebra piesă a lui Arthur Miller, Death of a Salesman. Aceasta este cea de-a doua victorie iraniană la secțiunea rezervată filmului străin și vine la cinci ani după ce drama A Separation, a aceluiași Asghar Farhadi a câștigat prestigiosul premiu Oscar pentru film străin.


Momentul citirii declarației lui Asghar Farhadi

 

Farhadi, alături de actrița din rolul principal, Taraneh Alidoosti, a anunțat încă de acum o lună că nu va participa la ceremonia Oscar în semn de protest față de decretul președintelui american Donald Trump privind interdicția de călătorie pentru șapte țări predominant musulmane, printre care și a sa. Regizorul iranian a ales doi cetățeni iraniano-americani, o femeie inginer și un fost om de știință de la NASA, pentru a-l reprezenta la Oscar. Anousheh Ansari a citit un mesaj din partea regizorului.

 

Standing Ovation pentru Meryl Streep

 

"Absența mea este motivată de respectul pe care-l port oamenilor din țara mea și celor din celelalte șase țări care au fost tratați fără respect de această lege inumană care interzice intrarea imigranților în SUA (...) Divizarea lumii între categoriile noi și dușmanii noștri generează frică, o justificare mincinoasă pentru agresiune și război", conform mesajului cineastului iranian. 

Cel mai bun scurt metraj documentar unde a triumfat Les Casques blancs syriens.

 

Prezentatorul Jimmy Kimmel

 

Cel mai bun documentar a fost ales O..J. Made in America de Ezra Edelman, care şi-a dedicat trofeul “victimelor violenţelor poliţiei”. Regizorul Ezra Edelman oferă o perspectivă proaspătă asupra controversatului OJ Simpson, o poveste definitorie pentru America modernă ce aduce în lumina reflectoarelor chestiuni legate de rasă, de statutul celebrităților, influența media, violența domestică și sistemul judiciar. După două decenii de la producerea evenimentelor în care a fost implicat atletul și actorul OJ Simpson, povestea lui continuă să fascineze și să polarizeze opinia publică.

 

John Legend

 

Evident, Preşedintele Donald Trump a fost ţinta ironiilor, începând chiar din discursul de deschidere, când Jimmy Kimmel a exclamat: “Bun venit spectatorilor americani şi celor din cele 220 de ţări care, astăzi, ne detestă. Eu nu pot să unesc această ţară, dar dacă fiecare dintre voi poate începe un dialog cu cineva cu care nu este de acord, ar fi un bun început”. 

 

Pharel Williams care a cântat The Empty Chair, dedicat jurnalistului american ucis de Isis

 

Totuşi, spre deosebire de Gala Globurilor de Aur, laureaţii s-au dovedit mai prudenţi, preferând să mulţumească celor apropiaţi decât să-l atace pe Trump. Chiar Meryl Streep şi-a atenuat discursul. Criticile au venit însă de la personalităţile care au înmânat premiile. Actorul mexican  Gael Garcia Bernal a fost ovaţionat când a amintit că este “un muncitor emigrat şi o fiinţă umană” şi că este împotriva “oricărui zid”.

 

Emma Stone pe covorul roșu

 

S-ar părea că Gala a găsit un compromis între divertisment şi militantism.

Primind Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Emma Stone a mulţumit în primul rând Academiei, adresându-se apoi celorlalte nominalizate: “Aţi fost extraordinare. Sunteţi o sursă de inspiraţie. Mulţumesc Damien că ai crezut în mine. Îi mulţumesc lui  Ryan Gosling pentru că m-a făcut să râd şi pentru că a ridicat ştacheta atât de sus. Mai am multe de învăţat. Trebuie să cresc, iar această statuetă este un semn că trebuie să continui”.

 

Emma Roberts în Armani Prive

 

La această categorie au mai fost nominalizate actrițele Isabelle Huppert (“Elle”), Ruth Negga ("Loving"), Natalie Portman ("Jackie") și Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins").

Actrița în vârstă de 28 de ani a mai fost nominalizată la Oscar în 2015, pentru rol secundar în filmul Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). Ea a mai câștigat un Glob de Aur și un Premiu BAFTA cu interpretarea din La La Land.

 

Charlize Theron

 

Suspansul a durat până în ultimul moment la categoria cel mai bun actor în rol principal: Casey Affleck pentru Manchester by the sea sau Denzel Washington. Realizatorul şi actorul din Fences produsese o surpriză obţinând acest premiu la Gala Ghildei actorilor. 

 

Isabelle Huppert

 

“Este un premiu extrem de important. Una dintre primele persoane care m-au învăţat să joc a fost Denzel Washington. Fără Kenneth Lonergan n-aş fi aici. Aş vrea să am un mesaj mai consistent, dar sunt fericit să fiu actor şi să mă aflu printre voi”, a afirmat laureatul Casey Affleck. La această categorie au mai fost nominalizați Denzel Washington ("Fences"), Ryan Gosling ("La La Land"), Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") și Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge"). 

 

Ruth Negga

 

Actorul în vârstă de 41 de ani, a cărui carieră s-a derulat în cea mai mare parte în umbra mai celebrului său frate, Ben Affleck, a mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru rol secundar în 2008 cu producția The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. El a mai câștigat cu rolul din Manchester by the Sea un Glob de Aur și un Premiu BAFTA.

 

Sting cu soția sa Trudie Styler


Justin Hurwitz, compozitorul muzicii din La La Land, a câștigat duminică seară, la Los Angeles, două Oscaruri, unul pentru cea mai bună coloană sonoră și celălalt pentru cel mai bun cântec original. "Le mulțumesc tuturor muzicienilor din Los Angeles care au cântat pe aceste compoziții originale. Eu doar am pus note pe o pagină și ei sunt aceia care au făcut această muzică frumoasă", a adăugat el.

 

 

Fapt rar, două dintre cele două creații ale sale s-au aflat printre cele cinci finaliste la categoria cel mai bun cântec, City of Stars și Audition (The Fools Who Dream). În final a câștigat prima, intrepretată de cele două vedete ale filmului, Ryan Gosling și Emma Stone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel