Ordinul Arhitecţilor, discuție cu reprezentanți UNESCO pe tema reabilitării clădirilor de patrimoniu

Reabilitarea faţadelor clădirilor istorice şi iniţiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii au constituit temele întâlnirii dintre preşedintele Comisiei parlamentare permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul PNL Ionel Palăr, cu specialişti din Ordinul Arhitecţilor.

"Iniţiativa de modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, care dezincriminează penal intervenţia asupra monumentelor istorice, este un atac la istoria noastră, fiind un aspect ce trebuie discutat serios, împreună cu specialişti în domeniu şi luând în considerare toate faţetele problemei. Ca preşedinte al Comisiei, (...) am avut iniţiativa unei întâlniri, în data de 3 mai 2018, cu reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România, pentru a vedea împreună cu aceştia ce se întâmplă de fapt în teren, cum pot fi lucrurile abordate, astfel încât să salvăm clădirile de patrimoniu, dar şi să dăm o mână de ajutor proprietarilor care îşi doresc să le reabiliteze. Din consultările avute, a reieşit că modificările la Legea 50/1991, în forma propusă în acest moment, nu sunt fezabile", se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, din discuţii s-a desprins ideea că există o lipsă de personal de specialitate la Ministerul Culturii, care să avizeze dosarele depuse, ceea ce întârzie nepermis soluţionarea acestora".

"Autorizaţiile trebuie să fie date într-un ritm mai rapid, nu după ani de zile, timp în care clădirile se degradează. Necunoaşterea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice de către cei ce solicită avizele pentru construcţii reprezintă un alt aspect ce duce la întârzieri, aspect ce trebuie remediat. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de clădiri, care sunt împovăraţi de tot felul de taxe şi impozite, se impune crearea unui program naţional pentru obiective de patrimoniu, care să-i ajute pe proprietari să investească în refacerea faţadelor, prin împrumuturi cu regim special, scutiri de taxe, de TVA", se menţionează în comunicat.

[citeste si]

Ideile principale care au fost desprinse în urma discuţiilor sunt că proprietarii de clădiri trebuie încurajaţi să-şi întreţină clădirile de patrimoniu prin facilităţi fiscale, corelate cu respectarea unor reguli clare, sancţionarea nerespectării acestora reprezentând un element ce trebuie să rămână în lege; simplificarea procedurilor în favoarea patrimoniului şi nu invers, precizează sursa citată.

"Toate aspectele prezentate mai sus vor fi luate în considerare de grupul de lucru, format din membri ai comisiei şi specialişti, ce se va înfiinţa la nivelul comisiei. Comisia pentru relaţia cu UNESCO se va implica activ în găsirea unor soluţii legislative pentru protejarea monumentelor istorice, bazate pe opiniile experţilor în domeniu şi ne gândim inclusiv la un program naţional, ca o taxă de solidaritate, pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, mai ales într-un an ca acesta, în care încercăm să recuperăm tot ce se poate din identitatea naţională", se mai arată în comunicatul citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel