Orban, scos din joc. Norocul PNL în marele dezastru înainte de alegeri

Ludovic Orban a declarat că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, își va retrage candidatura de la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei și că va demisiona din conducerea PNL, dar și din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

În acest dezastru, PNL a avut totuși noroc. Practic, liberalilor le-a trecut glonțul pe la ureche. Conform Legii electorale, fix peste două săptâmâni, Ludovic Orban nu mai putea fi schimbat. Înscrierile candidaturilor se pot face până pe 26 aprilie, iar listele rămân definitive pe 4 mai.

Așadar, dacă mai treceau două săptămâni, PNL nu mai putea pune alt candidat și Ludovic Orban rămânea pe lista electorală în orice situație; nu putea fi scos de pe buletinul de vot. Faptul că politicianul luni, 11 aprilie, a ajuns în atenția DNA, a dat o șansă PNL-ului pentru a avea un candidat valid în cursa electorală.

Până pe data de 4 mai, mai pot fi scoși de pe listă candidați, dar nu se pot înscrie alții noi. În perioada 26 aprilie - 4 mai sunt contestații legate de semnături, probleme de procedură etc.

Un candidat mort a luat peste 1.000 de voturi

A fost un caz când alegerile s-au desfășurat cu candidatul mort pentru că acesta era deja înscris în cursa electorală. În 2012, decedat înainte de scrutin, candidatul PDL la funcţia de primar al municipiului Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, nu a mai putut fi înlocuit şi nici retras de pe buletinele de vot. Deși a murit înainte de alegeri, a fost votat de peste 1.300 de cetăţeni şi a obţinut un mandat de consilier local.

Câștigător din arest

Tot în 2012, Adrian Mladin, din Jilava, a câştigat din arest un nou mandat de primar, el fiind judecat, alături de primarul din Snagov, Apostol Muşat, într-un dosar în care cei doi sunt acuzaţi de corupţie.

Mladin a obţinut primul mandat în 2008, când a candidat din partea PNL. Din septembrie 2011, el este membru UNPR.

Orban, acuzat de folosirea influenței pentru obținere de foloase necuvenite

Liberalul Ludovic Orban este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, după ce, în martie, a contactat un om de afaceri solicitându-i sprijin financiar în campania electorală pentru alegerile locale.

[citeste si]

DNA a anunțat luni că procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, față de Ludovic Orban.

Potrivit unui comunicat al DNA, pe 1 martie, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale. Orban ar fi declarat la DNA că banii sunt necesari pentru două televiziuni. 

"Inculpatul Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una — două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri", susțin procurorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel