Orban - Iohannis, neînțelegere pe buget. Toni Greblă: Există posibilitatea ca Guvernul să demisioneze

Au apărut primele neînțelegeri între președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, pe tema bugetului pe anul 2020. Ce spune fostul judecător Toni Greblă despre acest aspect.

Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în fața Parlamentului pe o serie de legi, însă, astăzi, premierul a spus că nu are în vedere să îşi asume răspunderea pe bugetul pe 2020. Klaus Iohannis este de altă părere. Susține că şi pe acest proiect important Guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea în fața parlamentarilor.

"În România, până acum, categoric, nu a existat vreun guvern care şi-a asumat răspunderea pe legea bugetului. Nu a existat, până în prezent, o asemenea practică de asumare a răspunderii în fața Parlamentului. Ar fi o premieră care, după părerea mea, este neconstituțională pentru că textul constituţional pare a fi foarte clar şi nu lasă loc de interpretări. Există o posibilă forţare a Constituției, în sensul că şi angajaraea răspunderii ar fi aprobată tot de Parlament printr-o aprobare tacită, un artificiu. Adică, dacă nu se depune o moţiune de cenzură, înseamnă că el este aprobat. Ori o asemenea forţare a textului constituţional ar face neconstituţională o asemenea practică şi cred că în nicio țară democratică nu se forţează nota cu aprobarea bugetului altfel decât de Parlament", a declarat Toni Greblă la Antena 3.

De ce Iohannis forţează această asumare

"Nu am idee - n.r. de ce forțează Iohannis asumarea. Fie nu a văzut textul constituţional, fie are în vedere situaţia actuală a Guvernului pentru că foarte rar guverne care au 20% - 30% susţinere în Parlament pot să îşi pună în aplicare programul de guvernare. A fost o aventură a PNL, care a preluat guvernarea asumându-şi situația în care majoritatea legilor nu le va putea adopta prin Parlament pentru că este evident că, având 70% din Parlament, împărţit în 5-6 formaţiuni politice, este greu să obţii susţinerea necesară pentru toate legile", a mai spus Toni Greblă.

Ce se întâmplă dacă nu trece bugetul în Parlament

"Ce se întâmplă nu este reglementat, însă pe practicile curente sunt două posibilități. În Parlament, bugetul se dezbate până când este adoptat, în două săptămâni, o lună, o lună şi jumătate, depinde. Dacă nu trece, există posbilitatea ca Guvernul să demisioneze, iar până atunci țara funcționează pe bugetul anului precedent", a mai spus Toni Greblă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel