Orban, discuții cu președintele PPE. Ce se întâmplă cu aderarea la Schengen

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că a discutat cu vicepreşedintele PPE, David McAllister, între altele, despre modul în care România poate fi sprijinită pentru a avea o Preşedinţie a Consiliului UE de succes.

"Am avut o întâlnire cu domnul David McAllister, care a fost destinată unei discuţii legate de modalitatea în care putem sprijini ca România să exercite o Preşedinţie a Uniunii Europene de succes. De asemenea, am dezbătut problematica de la nivel european şi am discutat de pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât echipa PPE să câştige din nou alegerile, să aibă din nou capacitatea de a continua politicile de dezvoltare care au fost realizate în ultimul mandat, susţinând candidatura lui Manfred Weber, care este candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene", a afirmat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu McAllister, preşedinte al Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European.

La rândul, David McAllister a calificat discuţia cu Orban drept una "excelentă" şi a subliniat că în calitatea sa de vicepreşedinte al PPE consideră că PNL este un important membru al acestei familii europene. Oficialul PPE, membru al CDU, s-a referit şi la alegerile europarlamentare din luna mai.

"La aceste alegeri, CDU vrea să devină cea mai importantă forţă politică din Germania, iar PNL vrea să devină cea mai importantă forţă politică din România. Ambele partide vor să contribuie cu un număr cât mai mare de europarlamentari, pentru ca PPE să fie cea mai mare forţă din Parlamentul European. PPE este cea mai mare forţă din cadrul UE şi vrem să continuăm să sprijinim cetăţenii europeni. Este important ca PNL să fie parte a acestei familii politice, pentru că Ludovic Orban şi colegii săi sunt o parte importantă a acestei alianţe. Vreau să mulţumesc PNL că a sprijinit de la început candidatura lui Manfred Weber pentru preşedinţia Comisiei Europene. UE este în faţa unor provocări foarte mari. Trebuie să facem UE mai bună, mai competitivă, mai apropiată de cetăţenii săi. Viziunea noastră este ca Europa să fie mai mare în ceea ce priveşte chestiunile mai mari şi mai mică în ceea ce priveşte chestiunile mai mici. (...) Avem nevoie de o politică economică orientată spre creştere (...) Trebuie să avem o cooperare mai bună în privinţa migraţiei şi o protecţie mai bună a graniţelor noastre, avem nevoie de o cooperare mai mare în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului şi afacerile externe", a declarat oficialul PPE.

El apreciat colaborarea României cu instituţiile europene referitor la întărirea structurilor de securitate şi de apărare la nivelul UE.

"România este un membru al UE apreciat, aveţi oameni fantastici. Cu toate astea, suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ţara voastră şi Guvernul este responsabil pentru acest lucru. Avem îngrijorări în ceea ce priveşte statul de drept şi respectarea legii în ţara dumneavoastră şi cerem Guvernului să facă ceva în acest sens. PNL este un partid de tradiţie în politica românească, cu o orientare proeuropeană clară şi reprezintă o voce care poate aduce putere statului de drept şi cetăţenilor în această ţară", a spus McAllister.

Poziția oficialului față de aderarea României la spațiul Schengen

Întrebat care este poziţia sa şi a PPE privind aderarea României la spaţiul Schengen, oficialul european a spus că este un suporter înfocat al lărgirii spaţiului Schengen.

"Avem 22 de ţări din 28 care sunt acum în Schengen, în cooperarea Schengen, şi sunt mare susţinător al unei integrări europene fără control la graniţe. (...) Înţeleg foarte bine ambiţiile unor ţări ca Bulgaria, România sau Croaţia de a adera la spaţiul Schengen. Am discutat acest lucru de foarte multe ori cu Boiko Borisov din Bulgaria sau cu Andrej Plenkovic din Croaţia şi pot să spun că România, Bulgaria, Croaţia şi alte ţări sunt invitate să adere la cooperarea Schengen, dar bineînţeles că trebuie să îndeplinească toate criteriile necesare. Aşa că, dacă România are toate criteriile îndeplinite, atunci ar trebui să adere la Schengen şi nu pot decât să urez succes tuturor politicienilor implicaţi în acest lucru, din opoziţie sau de la putere. Mai este muncă de făcut, dar ca membru PPE pot să vă spun că dacă România este pregătită, România trebuie să fie în spaţiul Schengen, pentru că orice membru UE trebuie să fie şi în spaţiul Schengen", a mai declarat vicepreşedintele PPE.

McAllister a transmis şi un mesaj despre situaţia din Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare de acolo.

"PPE îi va sprijini 100% pe Maia Sandu şi Andrei Năstase, care conduc o luptă curajoasă împotriva unor forţe politice care nu duc Moldova pe calea cea bună", a arătat oficialul PPE.

Vezi și: Marin Anton, exclus din PNL. Orban: Ce s-a întâmplat cu procedura de demitere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel