Operație pe creier, transmisă în direct pe Facebook

Operație - imagine cu rol ilustrativ
Operație - imagine cu rol ilustrativ

O operație pe creier a fost transmisă în direct pe Facebook. 

O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din statul american Texas, a fost transmisă parţial în direct pe Facebook, în înregistrare tânăra pacientă putând fi văzută vorbind cu medicii în timpul procedurii, scrie Agerpres după o relatare AFP.

Intervenţia chirurgicală a durat circa patru ore şi jumătate şi a fost efectuată la Centrul Medical Metodist din oraşul Dallas, a declarat miercuri pentru AFP unul dintre responsabilii implicaţi.

Operația a fost transmisă pe Facebook

Operaţia a fost transmisă în direct pe contul de Facebook al unităţii medicale timp de circa 40 de minute şi a fost vizualizată de circa 100.000 de persoane.

Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a manifestat convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat pentru AFP Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului.

Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate.

De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze o hartă a creierului ei, a indicat specialistul.

Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină, a precizat el.

Ce făcea pacienta în timpul operației

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte - pasăre, câine, fluture - şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său.

Am vorbit chiar şi despre câinele ei, pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra studentă la fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul pentru ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o campanie de educaţie asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. Ea a spus: 'Pot ajuta oamenii într-un mod diferit', a adăugat Nimesh Patel.

Pacienta urmează să fie externată joi dimineaţă.

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţii funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel