ONU lansează un nou apel comunităţii internaţionale pentru a pune capăt crizei umanitare din Yemen

Un înalt responsabil al ONU a lansat luni, la Amman, un nou apel comunităţii internaţionale pentru a-şi continua angajamentul în conflictul din Yemen, făcând apel la solidaritate pentru a pune astfel capăt 'celei mai grave crize umanitare din lume', transmite AFP.

'Din păcate, este cea mai gravă criză umanitară din lume şi, în anumite privinţe, ea se agravează pentru că ostilităţile şi luptele continuă şi pentru că situaţia a 20 de milioane (de persoane), adică mai mult de două treimi din cetăţenii yemeniţi, au nevoie de ajutor umanitar', a declarat pentru AFP Achim Steiner, administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Steiner a făcut aceste declaraţii în capitala Iordaniei, după prima vizită întreprinsă în Yemen de la preluarea funcţiei în 2017.

Oficialul a afirmat că ONU a colectat mai puţin de 36% din sumele promise în cadrul conferinţei de la Geneva, care a avut loc la începutul anului 2019. Promisiuni de contribuţii în valoare de aproximativ 2.6 miliarde de dolari au fost anunţate în cadrul acestei conferinţe, în condiţiile în care ONU a solicitat contribuţii care să depăşească 4 miliarde de dolari, ceea ce ar permite agenţiilor ONU să vină în ajutorul populaţiei yemenite puternic afectate de război.

'Ne confruntăm la ora actuală cu perspectiva reducerii raţiilor şi a programelor (de asistenţă) care vor afecta milioane de persoane', a atras atenţia Steiner. 'Dacă finanţarea nu se concretizează în următoarele două-trei luni, vor trebui reduse peste 21 de programe şi este tragic, este ceva ce nu ar trebui pur şi simplu să concepem şi cu siguranţă să nu acceptăm', a adăugat oficialul PNUD.

Conflictul din Yemen a făcut zeci de mii de morţi, în majoritate civili, conform informaţiilor furnizate de mai multe surse umanitare. Aproximativ 3.3 milioane de persoane continuă să fie strămutate, iar 24.1 milioane, adică 80% din populaţie, au nevoie de ajutor, conform ONU. Începând din 2015, rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, se opun forţelor proguvernamentale yemenite sprijinite de o coaliţie condusă de Arabia Saudită. Cele două tabere au luate parte la mai multe negocieri sub auspiciile ONU, cele mai recente având loc în decembrie 2018. Negocierile nu au reuşit până acum să contribuie la încheierea conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel