EXCLUSIV  ONG-urile se revoltă. INTERVENȚIE la guvern: OUG care schimbă din temelii o instituție-cheie

Lazăr Gigel, președintele Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), a reacționat după ce Fundaţia Parada, Sens Pozitiv, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) şi RHRN au anunţat că vor suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

"Pe mine m-a surprins plăcut că ONG-urile au început să ia atitudine. De ce tocmai acum? Pentru că s-a ajuns la limită. La ANA sunt niște oameni faini, unii dintre ei, dar conducerea agenției nu înțelege nici acum rolul societății civile. Declarațiile că suntem alături de societatea civilă, mă refer la organizațiile reprezentative, și așa mai departe... sunt doar niște declarații... în realitate, nu există programe comune, macro. Fiecare, ca ONG, își face proiectele din propriile resurse și fiecare dezvoltă propriile programe. Agenția vine și doar se lipește de programele noastre", a spus Lazăr Gigel pentru DC News.

"ANA, în primul rând, este singura poziționată în MAI. De aici pornesc problemele majore. Nu ar trebui să fie acolo. ANA nu are ce căuta la MAI din mai multe motive: statului polițistului îl obligă ca în momentul în care constată o infracțiune să ia măsuri sub aspectul legal. În agenție există doar polițiști care trebuie să constate infracțiunea de reținere și consum de droguri. Cum faci prevenire, evaluare și consiliere dacă tu, potrivit statului polițistului, îi faci întâi dosar penal? Agenția este anacronic poziționată. Nu are logică. Din 2010, toate planurile de acțiune au fost adoptate cu un an întârziere. Niciun program de interes național, începând din 2009, nu își produce efectele sub aspectul financiar, în sensul de a finanța proiectele și programele. În aceste condiții, cum să nu le ajungă cuțitul la os și ONG-urilor?", ne-a mai declarat președintele CIADO.

[citeste si]

Întrebat de ce ANA acționează într-un fel care ridică semne de întrebare, Lazăr Gigel a zis: "Este vorba despre incompetență. Nu poți să faci dintr-un ofițer, care a activat o viață întreagă în combaterea traficului de droguri, un ofițer de prevenire. Psihic vorbind, acel om nu se poate transforma peste noapte. Mai mult decât atât, sunt 47 de sucursale ale ANA. Noi am făcut foarte multe conferințe, vizibile, avem discuții cu sute de tineri, ei nu știu niciun program al agenției".

"Nici ONG-urile nu mai suportă minciuna. Sunt amânați, sunt mințiți, li se spune că li se vor aloca fonduri și așa mai departe. Cum vă spuneam, faptul că ONG-urile s-au revoltat pentru mine a fost o surpriză plăcută. Nici ei nu mai rezistă cu inconștiența agenției. Eu am solicitat guvernului și chiar am făcut o propunere de ordonanță de urgență, să ducem ANA în ordinea prim-ministrului pentru că așa trebuie să funcționeze logic și normal și să stabilească, într-o consultare cu societatea civilă reprezentativă, coordonatele de funcționare prin anumite norme care pot fi aplicate după ce se înființează agenția. Trebuie schimbat totul din temelii. Să vedem ce poziție va lua guvernul. În agenție trebuie numiți oameni puternici care să schimbe toată legislația antidrog pentru că aceasta este învechită", a mai zis președintele CIADO pentru DC News.

Răspunsul ANA după decizia ONG-urilor

Agenția Națională Antidrog a reacționat în urma anunțului Asociaţiei RHRN - Romanian Harm Reduction Network şi a altor patru ONG-uri, care au anunţat, luni, că vor suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu ANA.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a anunțat că, în contextul implementării prevederilor Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, a întreprins toate demersurile pentru existenţa cadrului legislativ privind obţinerea fondurilor destinate implementării programelor de interes naţional de către ONG-uri.

'În acest sens, organizaţiile neguvernamentale de profil au posibilitatea să sprijine dezvoltarea intervenţiilor din domeniul prevenirii consumului şi asistenţei consumatorilor de droguri', se arată într-un comunicat al ANA.

Potrivit sursei citate, în bugetul anului 2017, Agenţiei Naţionale Antidrog i s-a alocat suma de 500.000 lei, aspect care a determinat repoziţionarea instituţiei faţă de oportunitatea finanţării activităţilor aferente PIN, urmând ca suma disponibilă să fie utilizată pentru implementarea subprogramelor II, V, VI şi VIII.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel