Omagiu pentru Jacques Chirac. Zi de doliu național în Franța

Jacques_Chirac
Jacques_Chirac

Francezii îi aduc duminică un omagiu popular fostului preşedinte Jacques Chirac, personalitate marcantă a scene politice din ţara sa timp de patru decenii, salutat după decesul său, petrecut joi, drept 'profund francez' pentru calităţile, dar şi defectele sale, transmite AFP.

Omagiul popular va fi organizat la Domul Invalizilor din Paris, în ajunul zilei de doliu naţional decretate şi al unei ceremonii oficiale ce va avea loc în prezenţa a numeroase personalităţi politice din străinătate.

Dispariţia la 86 de ani a celui care a condus Franţa timp de două mandate (1995-2007), după ce fusese primar al capitalei între 1977 şi 1995, a provocat o vie emoţie în ţara sa.

Începând de joi, sute de francezi, inclusiv tineri, au ţinut să semneze în cărţile de condoleanţe deschise la palatul prezidenţial Elysee până duminică seara, aducându-i elogii şi exprimându-şi admiraţia pentru cel care a declarat: 'Casa noastră arde', încă în 2002, în faţa urgenţei climatice, a spus 'nu' celui de-al doilea război în Irak şi a recunoscut responsabilitatea Franţei în deportarea evreilor.

Mulţi preferă să treacă sub tăcere problemele în justiţie asociate numelui lui Chirac, primul preşedinte francez condamnat penal, la 2 ani de detenţie cu suspendare, în 2011 pentru un caz de angajări fictive la primăria Parisului.

'Avea o latură umană pe care nu o mai au cei din politica de astăzi (...) Nu era un om perfect, dar pentru asta îl iubesc atât', afirma sâmbătă pentru AFP Thibaud, un student în vârstă de 23 de ani.

Jacques Chirac va fi înmormântat luni

'Omul mai mult decât preşedintele ... În momentul dispariţiei sale, aşa vrem să ni-l amintim pe Jacques Chirac,' scria vineri cotidianul de stânga Libération, în timp ce Le Figaro, de dreapta, a omagiat un 'om de stat cu alură şi umanitate', care, 'în virtuţile, ca şi în slăbiciunile sale, era profund francez'.

Cei care vor dori să se reculeagă şi să-i cinstească memoria sunt aşteptaţi duminică, de la ora locală 14.00 (12.00 GMT), în curtea Domului Invalizilor, monument care adăposteşte, printre altele, şi mormântului lui Napoleon.

Sicriul fostului preşedinte va fi depus la intrarea catedralei Sfântul Ludovic al Invalizilor, unde 'toţi cei care l-au iubit vor putea veni', a declarat ginerele său, Frédéric Salat-Baroux.

Luni, de la ora locală 09.30 va avea loc o ceremonie rezervată familiei, înaintea înaintea onorurilor militare în curtea de onoare, în prezenţa actualului şef al statului, Emmanuel Macron.

Luni va fi zi de doliu naţional, iar de la ora 12.00 va avea loc un serviciu solemn în biserica Saint-Sulpice din Paris, prezidat de Macron şi la care şi-au anunţat participarea în jur de 30 de şefi de stat sau de guvern.

Jacques Chirac a fost de două ori preşedinte al Franţei, de trei ori primar al Parisului, a avut două mandate de prim-ministru (1974-1976 et 1986-1988), a fondat două partide de dreapta - Adunarea pentru Republică (RPR) şi Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) -, a deţinut mai multe funcţii de ministru începând de la 34 de ani, dar şi de deputat în departamentul rural Correze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel