Olanda. Scrisoare nedeschisă, trimisă tatălui lui Anne Frank, vândută la licitaţie

O scrisoare nedeschisă adresată tatălui lui Anne Frank, adolescenta evreică deportată împreună cu familia sa în lagărele naziste şi autoarea unui jurnal intim cunoscut la nivel mondial, a fost vândută la licitaţie vineri în Olanda.

Scrisoarea a fost vândută cu 9.500 de euro în cadrul unei licitaţii de la Amstelveen, în apropiere de Amsterdam, unde Anne Frank şi familia ei au trăit în clandestinitate din iulie 1942, într-un apartament amenajat în spatele unei biblioteci false. Misiva, care provenea de la o companie de asigurări, avea ataşat un timbru de 5 centime şi îi era dresat lui Otto Frank, tatăl adolescentei şi singurul supravieţuitor al familiei. Plicul a fost trimis în 1942 pe adresa unde trăia familia din 1934, în piaţa Merwedeplein, la Amsterdam, înainte de fi nevoită să se ascundă pentru a scăpa deportărilor de evrei către lagărele de exterminare nazistă din Europa de Est. Pe plicul subţire scrie 'necunoscut' şi 'returnat expeditorului', a indicat casa de licitaţii. 'Această scrisoare stă mărturie pentru soarta tristă a familiei Frank', a precizat într-un comunicat casa de licitaţii Corinphila. 'Încă nu este clar de ce nu a fost deschisă niciodată', a mai precizat aceasta, subliniind 'imensa importanţă istorică a scrisorii nedeschise, mărturie a perioadei cele mai dificile din viaţa familiei Frank: viaţa clandestină'.

Identitatea cumpărătorului, secretă

Scrisoarea se afla în posesia colecţionarului Stefan Drukker. Identitatea cumpărătorului său nu a fost divulgată. Născută la Frankfurt am Main în Germania pe 12 iunie 1929, Anne Frank şi-a părăsit ţara împreună cu familia sa în 1933 pentru a le scăpa naziştilor. Instalaţi la Amsderdam, ei au intrat în clandestinitate în iulie 1942, locuind în apartamentul amenajat în spatele unei biblioteci false, la ultimul etaj al imobilului de pe strada Prinsengracht, nr. 263. După ce li s-au alăturat şi familia Van Pels şi Fritz Pfeffer, membrii familiei Frank s-au ascuns aici timp de doi ani, până în august 1944, ei fiind apoi descoperiţi şi deportaţi. Adolescenta a murit de tifos la începutul lui 1945 în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, la câteva zile după sora sa. Tatăl său Otto a fost singurul supravieţuitor al familiei. Jurnalul Annei Frank este una dintre cărţile cele mai citite din lume. A fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare şi a fost tradus în 67 de limbi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel