Oficiali UE, conferinţă la Bucureşti. Petre Daea, discurs despre situaţia din România

Conferinta MADR
Conferinta MADR

În data de 10 iunie 2019 s-a desfășurat la Palatul Parlamentului Conferința la nivel înalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. 

Alături de ministrul Petre Daea, la eveniment au mai participat comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis, Geronimo Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și înalți oficiali europeni (Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante și Eran Raizman, expert superior la Biroul de sănătate și producție animală din cadrul FAO). De asemenea, au susținut prezentări pe temele dezbătute în cadrul conferinței cadre universitare de renume, cercetători și experți din țările membre ale Uniunii Europene.

Subiectele abordate au vizat teme deosebit de importante, precum: perspectiva fermierilor privind managementul riscului în bolile transfrontaliere, în vederea asigurării continuității activității, asistența FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcină Africană (PPA) și Pesta micilor rumegătoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA în sprijinirea Statelor Membre pentru a face față acestor epidemii, importanța cooperării în cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experiența Statelor Membre în gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviară, Pesta Porcină Africană, Pesta micilor rumegătoare și implicațiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere în Europa.

Petre Daea a deschis lucrările conferințe

Ministrul Petre Daea a deschis lucrările conferinței, subliniind  faptul că, obiectivul principal al evenimentului l-a constituit realizarea unui schimb de opinii și bune practici, dar și  identificarea căilor eficiente de acțiune pentru viitor, în vederea păstrării sănătății animalelor și a gestionării resurselor alimentare.

În discursul său, ministrul a subliniat că sănătatea animalelor și managementul bolilor transfrontaliere sunt vitale pentru menținerea unei agriculturi eficiente în Uniunea Europeană. Petre Daea a evidențiat eforturile depuse de către Comisia Europeană, prin Direcția Generală de Sănătate și Siguranță Alimentară, precum și cele ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală și ale Organizației pentru Agricultură și Hrană, accentuând importanța cooperării și colaborării la nivel continental, regional și național, a structurilor veterinare în combaterea bolilor la animale.

Mulțumiri comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat României

Astfel, ministrul Daea a adresat mulțumiri comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani, din momentul apariției Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră.

De asemenea, ministrul a realizat o analiză a evoluției PPA în România, declarând că, încă de la apariția primului focar, au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în Planul de Contingență, realizându-se un cuplaj instituțional al tuturor celor implicați în combaterea PPA și a evidențiat, totodată, că stoparea înaintării virusului a fost posibilă și datorită consultanței tehnice de care a beneficiat țara noastră și a sprijinului financiar primit din partea Comisiei.

Ministrul român a apreciat că, pentru a avea succes în combaterea bolilor  la animale, este necesar să fie menținute standarde ridicate în privința investițiilor în structuri veterinare bine organizate și să se realizeze îmbunătățiri permanente ale acestora. Acesta și-a exprimat încrederea în viitorul pachet legislativ european care vizează sănătatea animală și care va intra în vigoare în aprilie 2021, creând noi posibilități de adaptare a luptei împotriva bolilor transmisibile la animale și la om având un rol important în asigurarea unor instrumente noi, moderne în prevenirea și controlul acestor boli.

Vizite pe teren

În discursul său, comisarul Andriukaitis a subliniat faptul că problema bolilor transfrontaliere la animale trebuie menținută în atenția factorilor de decizie de la nivel politic european, acesta fiind, în opinia sa, și rolul conferinței desfășurate la Bucureşti în contextul Președinției Consiliului UE. De asemenea, comisarul european a afirmat că este încurajată dezvoltarea de strategii comune la nivel european, cooperarea și coordonarea între Statele Membre fiind unul dintre elementele cheie în asigurarea protecției sănătății animalelor.

În cadrul programului conferinței, comisarul Andriukaitis, împreună cu ceilalți oficiali, vor efectua vizite în teren pentru a vedea obiective de investiții importante din domeniul agricol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel