Urmărește emisiunea live


OECD are o foaie de drum pentru revizuirea regulilor fiscale internaţionale

Aproape 130 de ţări şi teritorii au căzut de acord asupra unei foi de drum destinată revizuirii regulilor fiscale internaţionale care au devenit depăşite ca urmare a dezvoltării comerţului digital, transmite Reuters. 

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a anunţat vineri că va prezenta foaia de parcurs miniştrilor de Finanţe din G20, care se vor reuni săptămâna viitoare, în încercarea de a obţine sprijin pentru negocierile care se anunţă dificile. Companii precum Google, Facebook şi Amazon au scos în evidenţă limitele regulilor actuale şi totodată au creat tensiuni între state pentru că giganţii digitali pot să plătească taxe mai mici prin înregistrarea profiturilor în ţări cu taxe reduse indiferent unde este consumatorul final.

'Există acum un consens internaţional în a recunoaşte că regulile fiscale nu mai sunt adaptate la secolul 21', a declarat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, un susţinător al revizuirii. Un număr din ce în ce mai mare de ţări, incluzând Franţa, Marea Britanie şi Italia, au introdus noi taxe pentru companiile digitale care vând produse şi servicii pe pieţele lor din ţări cu taxe reduse precum Irlanda. În replică, autorităţile de la Washington au ameninţat că vor adopta represalii susţinând că grupurile americane sunt vizate în mod incorect.

După ce, la începutul acestui an, au căzut de acord asupra principiului revizuirii regulilor fiscale transfrontaliere, OECD a anunţat vineri că 129 de ţări şi teritorii au sprijinit programul de lucru în care sunt prezentate opţiunile pentru revizuirea drepturilor ţărilor de a taxa companiile străine precum şi înfiinţarea unui impozit minim pe companii valabil la nivel global.

Obiectivul este reducerea opţiunilor pe masă în ideea de a avea o schiţă de acord global până la finele lunii ianuarie 2020 astfel încât detaliile rămase să fie soluţionate şi un acord final să fie convenit la finele anului următor. Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel