EXCLUSIV  OECD, aderare România. Meleșcanu, întrevedere cu Tillerson: Vă spun direct. I-am solicitat sprijin

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a vorbit la DC News despre întrevederea cu Rex Tillerson.

Rex Tillerson, secretarul Departamentului de Stat al SUA, a aterizat în România în seara zilei de miercuri, 15 noiembrie, anul trecut. Șeful diplomației americane a sosit la București într-o escală la întoarcerea dintr-o lungă vizită în Asia.

Vizita a fost una discretă, fără întrevederi cu oficiali români, politicieni sau membri ai instituțiilor statului. Singura excepție o constituie întrevederea cu ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu.

La DC News, Teodor Meleșcanu a oferit amănunte despre întrevederea cu Rex Tillerson.

„Am discutat în general despre relațiile noastre. Am salutat vizita pe care a avut-o președintele Iohannis în Statele Unite și mai ales faptul că această ocazie a fost utilizată de președintele Trump pentru o confirmare clară și publică a faptului că Statele Unite respectă prevederile articolului 5 al tratatului nord-atlantic, ceea ce înseamnă asocierea la orice luptă împotriva unei agresiuni militare împotriva unei țări membre.

Am discutat și despre parteneriatul dintre noi, care este mult mai larg decât ne închipuim, el nu este doar un parteneriat de suprafață, de fațadă pe zone politice. Avem grupe de lucru pe diverse domenii: apărare, economie, cultură, acces la informația tehnică-științifică, educație, pe toate domeniile care se reunesc în mod normal, fie aici fie la Washington”, a declarat Teodor Melejcanu la DC News.

Sprijin pentru candidatura României la OECD

Totodară, ministrul de Extrene a fost foarte direct și a precizat că i-a solicitat sprijin lui Rex Tillerson pentru candidatura României la OECD. Cei doi diplomați au abordat și problema vizelor.

„Avem un grup foarte important pe relațiile consulare care se ocupă de problemele privind liberalizarea vizelor pentru cetățenii români, inclusiv prin găsirea unor modalități tehnice care să reducă cât mai mult posibil rata de respingere a cererilor de viză pentru SUA. Acesta e unul din criteriile importante oficiale în ridicarea vizelor.

Vă mai spun foarte direct. Am solicitat sprijinul domnului Tillerson pentru candidatura țării noastre la OECD. Acest lucru s-a văzut. Poziția SUA care era negativă față de lărgirea cu mai mult de un candidat, respectiv Argentina, SUA susțin doar Argentina, în ultima perioadă au fost făcute declarații foarte clare în vederea unei extinderi și a unui interes și pentru România și alte țări din Europa”, a mai precizat ministrul de Externe al României.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. 

[citeste si]

Interviul integral poate fi vizionat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel