Obama nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat într-un interviu pentru CBS News că nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, pentru că liderul rus Vladimir Putin înţelege faptul că Alianţa ia în serios Articolul 5 din Tratat, privind apărarea colectivă.

Obama a precizat că, deşi nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, că Articolul 5 al Tratatului NATO este luat în serios. "Oferim ajutor şi asistenţă, astfel că dacă înfrunţi un stat NATO, atunci va exista o confruntare militară. Iar Putin înţelege acest lucru", a afirmat preşedintele SUA.

"Din păcate, Putin - care cred că a fost prins cu garda jos iniţial, când au început protestele în Ucraina - a improvizat pentru a încerca să-şi dea seama cum să ţină Ucraina în sfera sa (...). A fost bine pentru el în sondaje, dar foarte rău pentru economie şi rău pentru viitorul Rusiei", a continuat Obama.

El le-a recomandat ruşilor să revină la respectarea "normelor internaţionale şi va fi mai bine pentru poporul rus şi cu siguranţă va fi mai bine pentru Europa". "Noi nu căutăm confruntarea, dar vom fi foarte fermi".

CITEȘTE ȘI: Kremlin: Discursul lui Obama la ONU, ”ciudat” și ”fără precedent”

În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, preşedintele american a apreciat că "există posibilitatea unei soluţii politice". "Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, însă, dacă nu am fi spus ferm că Rusia a greşit. Şi apoi să le lăsăm posibilitatea de a adopta o cale diferită", a subliniat el.

Rusia "este o ţară mare cu un talent incredibil şi tradiţii incredibile. Dacă te concentrezi pe talentul tău în inginerie şi matematică şi pe creşterea economică, atunci Rusia va fi o mare putere în această lume", a conchis Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel