O ţară importantă din Europa, cea mai ridicată inflaţie din ultimii cinci ani

Germania înregistrează cea mai ridicată inflaţie din ultimii cinci ani, conform datelor statistice oficiale, publicate vineri.

Preţurile de consum în principala economie europeană au crescut, în medie, cu 1,7% în anul 2017, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat după 2012, când inflaţia a fost de 2,1%, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează Reuters.

În luna decembrie 2017, indicele armonizat al preţurilor de consum a crescut cu 0,8% comparativ cu luna noiembrie 2017 şi cu 1,6% comparativ cu luna decembrie 2016, peste estimările economiştilor intervievaţi de Reuters care se aşteptau la creşteri de 0,6% respectiv 1,4%. Creşterea preţurilor produselor alimentare a avut cea mai mare contribuţie la creşterea indicelui preţurilor de consum în luna decembrie, urmată de creşterea chiriilor, a precizat Oficiul federal de statistică.

Aceste date statistice care arată creşterea inflaţiei în principala economie a zonei euro ar urma să sporească presiunile asupra Băncii Centrale Europene pentru ca aceasta să retragă stimulentele monetare. Următoarea şedinţă de politică monetară a Consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 25 ianuarie.

În prezent, economia germană funcţionează la turaţie maximă, atât consumul cât şi exporturile nefiind afectate de eşecul cancelarului Angela Merkel de a forma un guvern după alegerile din septembrie. Unii economişti cred că dobânzile reduse practicate de BCE conduc la supraîncălzirea economiei Germaniei şi cer instituţiei de la Frankfurt să pună capăt dobânzilor reduse.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel