O retragere 'precipitată' americană din Siria ar fi în beneficiul Rusiei şi Iranului (liderul republicanilor din Senat)

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a avertizat luni că o retragere 'precipitată' americană din Siria ar putea să fie în beneficiul Rusiei, Iranului şi regimului lui Bashar al-Assad, informează AFP. 

'O retragere precipitată a forţelor americane din Siria nu poate fi decât în beneficiul Rusiei, al Iranului şi regimului Al-Assad. Şi aceasta va creşte riscul ca Statul Islamic şi alte grupări teroriste să se restructureze', a declarat acest susţinător al preşedintelui Donald Trump într-un comunicat. El i-a cerut preşedintelui SUA 'să prevină un conflict important între aliatul nostru turc din NATO şi partenerii noştri sirieni locali în lupta împotriva terorismului'.

Într-un avertisment abia voalat către Donald Trump, Mitch McConnell a subliniat că Senatul a adoptat la începutul anului, cu o largă majoritate, un amendament care critică anunţul deciziei sale neaşteptate, la acea vreme, privind retragerea trupelor americane în Siria. Acest text a adunat suficiente voturi pentru a depăşi un eventual veto prezidenţial, a evocat el. 'Condiţiile care au permis acest vot' unind într-o alianţă rară numeroşi democraţi şi republicani 'există şi astăzi', a declarat McConnell. 'Îl îndemn pe preşedinte să dea dovadă de leadership', a adăugat acest senator care îl critică foarte rar în public pe liderul de la Casa Albă.

Un alt mare aliat al lui Donald Trump în Senat, republicanul Lindsey Graham, l-a criticat puternic după anunţul cu privire la Siria. Acesta a declarat că va propune împreună cu un senator democrat sancţiuni împotriva Turciei 'dacă aceasta va invada Siria' şi chiar va cere suspendarea ei din NATO 'dacă va ataca forţele kurde care au ajutat Statele Unite ale Americii să distrugă califatul Statului Islamic'. Astfel, republicanii s-au distanţat de comunicatul Casei Albe, dat publicităţii duminică seara, în care administraţia de la Washington părea să lase cale liberă Turciei pentru o ofensivă împotriva forţelor kurde în nordul Siriei.

În acest context, preşedintele american a făcut un pas înapoi, ameninţând Turcia cu represalii dacă 'va merge prea departe'. Comunicatul de presă al lui McConnell a fost trimis după această aparentă schimbare de poziţie, notează AFP. Toate pregătirile pentru o operaţiune militară în nord-estul Siriei au fost finalizate, a anunţat luni seara Ministerul Apărării turc, citat de Reuters. Turcia susţine necesitatea implementării unei aşa-numite 'zone de securitate' în nord-estul Siriei, care să separe frontiera sa de teritoriul controlat de miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), catalogată de Ankara drept grupare teroristă din cauza relaţiei sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel