EXCLUSIV  O nouă pădure prinde viață! Sute de mii de copaci, plantați în Făgăraș

O nouă pădure prinde viață! Sute de mii de copaci, plantați în Fagaraș
O nouă pădure prinde viață! Sute de mii de copaci, plantați în Fagaraș

O nouă pădure, de peste 100 de hectare, prinde viață în munții Făgăraș și Leaota, mulțumită eforturilor făcute de Fundația Conservation Carpathia.

O nouă pădure crește în muntii Făgăraș și Leaota și aceasta deoarece, în ultimele luni, Fundația Conservation Carpathia a continuat activitățile de reconstrucție ecologică și a refăcut 103 hectare de parcele silvice tăiate la ras, reușind să atingă un obiectiv îndrăzneț și anume au reușit să planteze tot ce și-au propus pe întreg anul 2019.

700 de hectare reîmpădurite

Campania de reîmpădurire a fost cea mai amplă desfășurată de organizația de mediu până în prezent. Începând cu anul 2012, Fundația Conservation Carpathia a început refacerea zonelor degradate în munții Făgăraș și Leaota și a reușit până în prezent restaurarea cu succes a peste 700 de hectare de parcele tăiate în totalitate.

"Au fost două luni grele pentru echipa noastră de rangeri și de ingineri silvici. Cu toate că vremea ne-a încetinit ritmul cu ninsori târzii sau ploi, în această primăvară am refăcut mai mult decât ne propuseserăm pe tot anul: 103 hectare, din obiectivul total de 100 de hectare. Am plantat 382.150 de puieti de brad, molid, fag si paltin, în sudul și estul munților Făgăraș (Valea Vâlsanului, Valea Dâmboviței) și în masivul Leaota, cu ajutorul echipelor de angajati sezonieri, în jur de 150 de oameni din comunitățile locale. Iar la toamnă vom continua", a declarat ing. Mihai Zotta, director tehnic Fundația Conservation Carpathia.

Pepiniera Fundației Conservation Carpathia - foto: Daniel Mîrlea

Pepiniera Fundației Conservation Carpathia - foto: Daniel Mîrlea 

Până la maturitate, puieții necesari refacerii pădurilor sunt îngrijiți, timp de 2-5 ani, în cele șapte pepiniere și un solar, de care se ocupă Fundația Conservation Carpathia. Acestea sunt plivite manual, fără substanțe chimice și cu forță de muncă locală, angrenând anual, în regim sezonier, pentru toate lucrările de reconstrucție ecologică, peste 200 de locanici.

Lucrări ample de combatere a eroziunii solului

Complementar activităților de reîmpădurire, în ultimii ani, Fundația Conservation Carpathia a efectuat lucrări ample de combatere a eroziunii solului. De-a lungul cursurilor de apă, pe o suprafață de 23 de km, echipa organizației de mediu a refacut vegetația originară de anin, foarte importantă pentru fixarea malurilor. În total, în 6 ani de activitate de reconstrucție ecologică, Fundația Conservation Carpathia a plantat peste 2.1 milioane de puieți de brad, molid, fag, paltin, ulm, anin și scoruș.

Activitățile de reconstrucție ecologică au îmbunătățit calitatea pădurilor, au creat condiții favorabile pentru fauna sălbatică și contribuie la refacerea ecosistemelor naturale valoroase, răspunzând astfel nevoilor de schimbare în noul context local, național și global.

Ultimele studii realizate atât la nivel național, cât și internațional, ne demonstrează că ne confruntăm cu probleme majore de mediu: poluare din ce în ce mai accentuată, deșeuri periculoase pentru sănătate, schimbări climatice care aduc fie călduri insuportabile și reduc rezervele de apă, fie frig neașteptat sau inundații frecvente. Riscurile la care ne supunem prin neglijență transformă conservarea naturii într-o prioritate.


Reîmpadurire Făgăraș, Fundația Conservation Carpathia. foto: Ionuț Cretu

Reîmpădurire Făgăraș, Fundația Conservation Carpathia. foto: Ionuț Crețu


FĂGĂRAȘ - Protejarea pădurilor și pășunilor

Proiectul Fundației Conservation Carpathia (FCC) a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 22.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul Munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice.

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

Citește și:

EXCLUSIV Munţii Făgăraş, ultima şansă: efectele defrişării şi lupta pentru conservare

Parcul Făgăraș - zimbrul și castorul, reintroduși în sălbăticie. Finanțare internațională

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel