Numărul absolvenţilor de liceu care solicită indemnizaţie de şomaj, de 10 ori mai mare comparativ cu 2017 şi 2018 la Arad

Numărul absolvenţilor de liceu care se înregistrează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad ca persoane în căutarea unui loc de muncă, o condiţie pentru a obţine indemnizaţia de şomaj, a crescut de zece ori în primele şase luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017 şi 2018.

Reprezentanţii AJOFM Arad au declarat vineri, pentru AGERPRES, că în perioada 1 ianuarie - 30 iunie au fost înregistraţi în evidenţele instituţiei 572 de absolvenţi de liceu, aproximativ 80% dintre aceştia depunându-şi dosarele la finalul lunii iunie, după încheierea studiilor.

"Acest număr este mult mai mare faţă de aceeaşi perioadă din anii trecuţi, datorită în principal proiectului INTESPO - Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare, implementat de ANOFM, al cărui principal obiectiv este creşterea numărului tinerilor NEETs inactivi înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare", a declarat directorul executiv al AJOFM Arad, Marinel Henteş.

Conform acestuia, creşterea numărului de dosare este de zece ori mai marefaţă de anii 2017 şi 2018, când în primul semestru erau depuse, în medie, 60 de dosare.

Pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ trebuie să se înregistreze la AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire. Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o condiţie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj.

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în acest interval, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu au refuzat un loc de muncă, sunt înregistraţi la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât 500 lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

În judeţul Arad există, în prezent, 1.954 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori, iar rata şomajului era, la finalul lunii iunie, de 1,35%, fiind înregistraţi 2.882 şomeri, din care 683 indemnizaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel