Nota de plată Brexit. Londra pune pe jar Uniunea Europeană

Guvernul de la Londra nu va avansa o sumă pe care o va plăti în contul așa-numitei 'facturi' privind Brexitul, dar va accepta în schimb secvența negocierilor privind retragerea Marii Britanii din blocul comunitar.

'Am spus: Bine! vom merge pe această secvență, dar să nu vă imaginați că veți primi o cifră sau o formulă (pentru factura Brexitului). Vom merge pe acest proces, dar nu veți avea o cifră sau o formulă de calcul înainte de a trece la faza următoare. Și ei au acceptat acest lucru', a indicat David Davis, negociatorul-șef pentru Brexit al Marii Britanii. 

Explicația sa survine după ce vineri, la capătul celei de-a șasea runde de negocieri, negociatorul-șef european pentru Brexit, Michel Barnier, a spus că a cerut Marii Britanii să dea în cel mult două săptămâni un răspuns privind plata facturii ieșirii acestei țări din UE, de această condiție și de progrese tot în următoarele două săptămâni la celelalte două capitole esențiale pentru Bruxelles — drepturile cetățenilor comunitari și frontiera nord-irlandeză — depinzând un eventual accept al UE de a negocia cu Londra relația post-Brexit.

Întrebat în interviul acordat Sky News despre această cerere ultimativă, negociatorul-șef britanic mai întâi a râs, iar apoi a spus că există un termen limită astfel încât să se poată avansa în negocieri, iar acest termen este decembrie, înaintea Consiliului European de iarnă.

'În orice negociere fiecare parte încearcă să controleze calendarul discuțiilor. Adevăratul termen limită este, firește, decembrie (...) Contribuabilii britanici nu vor să cedăm pur și simplu și să renunțăm la miliarde de lire sterline. Așadar vom fi foarte, foarte atenți, va fi nevoie de timp și nu ne vom grăbi să dăm răspunsul potrivit', a explicat David Davis, insistând astfel că guvernul de la Londra nu va da deocamdată un răspuns cu privire la factura Brexitului, respectiv suma pe care ar fi dispus să o plătească în contul angajamentelor asumate de Marea Britanie ca membru al UE, sumă despre care unele surse europene susțin că o estimează la 60-100 de miliarde de euro, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel