Norvegia susţine că cele două tabere din Venezuela vor să avanseze spre o soluţie negociată

Reprezentanţii preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro şi ai rivalului său Juan Guaido vor să avanseze spre o soluţie negociată la criză, a transmis miercuri Norvegia, la capătul unor discuţii desfăşurate sub auspiciile sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pentru a doua oară în interval de câteva săptămâni, delegaţii ale celor două tabere s-au reunit în această săptămână în Norvegia pentru discuţii ce urmăresc găsirea unei soluţii la criza politică ce afectează ţara de mai multe luni. 'Părţile şi-au demonstrat voinţa de a avansa în căutarea unei soluţii negociate şi constituţionale pentru ţară, înglobând chestiuni politice, economice şi electorale', a transmis Ministerul Afacerilor Externe norvegian într-un comunicat.

'Pentru a menţine un proces care să poată aduce rezultate, părţile sunt invitate să dea dovadă de cea mai mare prudenţă în comentariile şi declaraţiile lor în legătură cu acest proces', a adăugat el. Nimic nu a ieşit public în legătură cu conţinutul exact al discuţiilor la care iau parte apropiaţi ai liderului socialist Nicolas Maduro şi reprezentanţi ai lui Juan Guaido. Membru al opoziţiei de centru-dreapta, Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, s-a autoproclamat preşedinte al Venezuelei la sfârşitul lunii ianuarie şi a fost recunoscut de circa 50 de ţări, printre care şi SUA.

Opoziţia consideră frauduloasă alegerile prezidenţiale din mai 2018 care au permis şefului statului socialist să se menţină la putere. Criza politică este dublată de cea mai gravă criză economică din istoria recentă a acestei ţări cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Inflaţia ar urma să atingă 10.000.000% în acest an, conform Fondului Monetar Internaţional, iar penuria se intensifică, la fel ca şi întreruperile de curent. Medierea Norvegiei nu este populară în rândul opoziţiei, Guaido afirmând iniţial că orice dialog trebuie să ducă la plecarea lui Maduro şi la organizarea de noi alegeri. Ţară gazdă a Premiului Nobel pentru Pace şi unde au fost negociate acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo, Norvegia are o lungă tradiţie de mediator în procesele de pace, în special în cel, reuşit, între guvernul columbian şi Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel