Norvegia: Premiul Rafto pentru drepturile omului, atribuit unei activiste siriano-libaneze pentru apărarea refugiaţilor

Premiul Rafto pentru drepturile omului a fost atribuit joi economistei siriano-libaneze Rouba Mhaissen pentru activitatea sa de apărare a drepturilor refugiaţilor şi migranţilor, a anunţat Fundaţia Rafto, potrivit AFP.

În vârstă de 31 de ani, laureata este fondatoarea şi directoarea organizaţiei SDAID care din 2011 vine în ajutorul sirienilor strămutaţi din cauza conflictului din ţara lor şi refugiaţi în Liban. 'Rouba Mhaissen a contribuit local la îmbunătăţirea vieţii persoanelor care trăiesc ca refugiaţi în Liban, pentru a le fi protejate demnitatea şi dreptul la autodeterminare', a precizat Fundaţia Rafto într-un comunicat. Libanul, care numără patru milioane de locuitori, spune că găzduieşte între 1,5 şi 2 milioane de sirieni, dintre care un milion înscrişi ca refugiaţi de către ONU, în condiţii deseori precare.

În august, Amnesty International a acuzat Libanul că a 'expulzat cu forţa' aproape 2.500 dintre ei. 'Vehementă şi curajoasă', Rouba Mhaissen 'denunţă cu fermitate presiunile tot mai mari legate de întoarcerea forţată a refugiaţilor sirieni bazându-se pe informaţiile şi documentarea unor experienţe ale celor care s-au întors', a subliniat Fondation Rafto.

Premiul Rafto, în valoare de 20.000 de dolari, îi va fi înmânat oficial la Bergen, în vestul Norvegiei, la 3 noiembrie. Purtând numele istoricului şi militantului pentru drepturile omului norvegian Thorolf Rafto, premiul numără printre foştii săi laureaţi patru personalităţi (Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-Jung et Shirin Ebadi) care au câştigat apoi Premiul Nobel pentru Pace, decernat de asemenea în Norvegia. Numele câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat la 11 octombrie.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel