Urmărește emisiunea live


Norvegia are nevoie de mai mulţi studenţi în medicină; două treimi studiază acum în străinătate (raport)

Norvegia are nevoie să pregătească cu 70% mai mulţi studenţi în medicină până în anul 2027, concluzionează un raport al Ministerului Educaţiei, preluat miercuri de postul public NRK, transmite Xinhua.

Raportul, publicat de o comisie înfiinţată de Ministerul Educaţiei, a fost înaintat parlamentului de la Oslo. El recomandă suplimentarea cotei totale de locuri în învăţământul medical în Norvegia de la 636 la 1076, ceea ce ar însemna o creştere de aproape 70%.

,,Concluzia principală este că ar trebui să pregătim (în ţară) mai mulţi dintre medicii noştri', a declarat Hilde Grimstad, şefa comisiei şi profesor de medicină generală. 'Deşi studenţii la medicină norvegieni primesc o educaţie medicală suficient de bună în străinătate, două treimi dintre ei studiază în Polonia, Ungaria şi Slovacia. Acestea sunt ţări care pun un accent diferit pe medicina primară, pacient şi modul de comunicare cu pacienţii', a adăugat ea. 'Norvegia ar trebui să-şi permită acest lucru, pentru testarea sistemului de sănătate şi pentru pacienţi. Noi excelăm la educarea unei părţi atât de mici dintre medicii noştri', a mai spus Hilde Grimstad.

Comisia a subliniat că nu urmăreşte să-i împiedice pe norvegieni să studieze medicina în străinătate, dar recomandă selectarea instituţiilor de învăţământ astfel încât acestea să le ofere medicilor norvegieni o bună pregătire pentru a practica în ţara lor.

Potrivit Hildei Grimstad, instituţiile de învăţământ din Oslo, Bergen, Trondheim şi Tromso, care în prezent oferă studii medicale, şi-au exprimat toate disponibilitatea de a creşte numărul de locuri în domeniu. Ministrul cercetării şi învăţământului superior, Iselin Nybo, a exprimat însă îndoieli: 'Crearea a încă 440 de locuri va costa în jur de 1,2 miliarde de coroane norvegiene (circa 132 milioane de dolari). Cred că nu este (un obiectiv) realist de atins până în 2027', a declarat ea pentru NRK.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel