EXCLUSIV  Norica Nicolai: O mare greșeală a Comisiei Europene. Am criticat acest lucru

Norica Nicolai
Norica Nicolai

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DCNews, europarlamentarul Norica Nicolai consideră că una dintre marile greșeli pe care Comisia Europeană continuă să le facă este criticarea presei, așa cum s-a întâmplat în ultimul raport MCV pentru România. Norica Nicolai a făcut și alte precizări interesante cu privire la MCV. 

Dacă României nu i se ridică MCV-ul, în condițiile în care se spune că s-au făcut progrese, ce se întâmplă cu Bulgaria acolo unde rezultatul este unul mult mai slab? 

Norica Nicolai: Eu cred că România și Bulgaria se vor decupla. Au fost și alte condiționalități de la început. Este același mecanism, dar cu conținut diferit. Bulgaria va fi decuplată de România. 

Din ultimul raport MCV rezultă că presa ar fi vinovată de criticarea unor decizii ale justiției. Ce părere aveți despre acest aspect? 

Norica Nicolai: După părerea mea este o greșeală pe care Comisia Europeană continuă să o facă. Este foarte greu de înțeles preluând argumentele unei părți din justiție. Este foarte greu să nu dai continuitate unui drept fundamental care este acela la liberă informare și la opinie. Am criticat acest lucru. 

Se tot vorbește despre implementarea unui MCV unic la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, din anul 2018. Ce va presupune? 

Norica Nicolai: Este un mecanism care s-a votat deja la Bruxelles de verificare și de monitorizare a tuturor statelor europene pentru că problematica nu este specifică doar României. Foarte multe țări europene au condamnări la CEDO pentru încălcări grave la sistemul judiciar. 

Ce părere aveți despre faptul că în raport nu este specificată scăderea drastică a încrederii populației în justiție?

Norica Nicolai: Nu știu dacă această chestiune a fost negociată politic, dar au încercat ca acest raport să îl realizeze mai tehnic. Da, după părerea mea este unul din aspectele semnificative. După zece ani de reformă forțată prin acest mecanism de verificare, încrederea populației a scăzut dramatic. Asta înseamnă că eficiența reformelor nu este una care să ne facă să fim optimiști. 

Referitor la faptul că în raportul MCV se specifică reforme cu un pronunțat caracter ireversibil, Norica Nicolai consideră că nu este prevăzut un termen pentru eliminare pentru că niciodată în MCV nu s-au pus termene. Ea spune că nu se pot pune termene într-un acord de acest tip, România fiind un stat membru și neexistând nicio uzanță în tratate ca cineva să impună condiții și mai ales termene. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel