Noi tensiuni SUA-Mexic. Trump "şi-a pierdut cumpătul"

Preşedintele mexican şi-a anulat vizita la Washington în urma unei discuţii telefonice tensionate cu Trump.

Mexic şi SUA au renunţat la pregătirile în vederea unei vizite la Washington a preşedintelui mexican, Enrique Pena Nieto, din cauza tensiunilor persistente legate de finanţarea zidului pe care liderul american Donald Trump îl doreşte construit la graniţa celor două state, scrie cotidianul Washington Post, citat de AFP şi CNN.

Pena Nieto şi-a mai anulat o vizită în SUA, în ianuarie 2017, din cauza insistenţei lui Trump ca Mexicul să achite factura pentru construirea unui zid la graniţa comună, pentru oprirea imigraţiei ilegale, una din principalele promisiuni de campanie ale miliardarului.

Casa Albă indicase la mijlocul lui februarie că cei doi preşedinţi lucrează pentru a pune la punct o întâlnire, care, potrivit Washington Post, urma să aibă loc în februarie sau martie. Dar, potrivit cotidianului menţionat, părţile au convenit să abandoneze proiectul în urma unei discuţii telefonice neplăcute purtate marţi între cei doi preşedinţi şi care s-a încheiat cu un impas în ce priveşte zidul de frontieră.

Citând responsabili americani şi mexicani, publicaţia mai scrie că Pena Nieto 'şi-a anulat planurile după ce Trump nu a vrut să fie de acord să facă publică poziţia Mexicului privind faptul că acesta nu intenţionează să finanţeze construcţia unui zid frontalier pe care marea majoritate a mexicanilor îl consideră ofensator'. Preşedintele mexican a dorit astfel să evite să fie pus într-o postură inconfortabilă în public.

Trump 'şi-a pierdut cumpătul'

Conform cel puţin unui oficial mexican, Trump 'şi-a pierdut cumpătul', responsabili americani descriindu-l pe preşedinte ca 'frustrat şi exasperat'. Solicitată de AFP să comenteze informaţiile din Washington Post, preşedinţia mexicană a declarat că nu are 'nimic de adăugat la comunicatul de marţi', emis în urma discuţiei telefonice între cei doi lideri.

[citeste si]

Comunicatul menţiona că preşedinţii au convenit să intensifice cooperarea în materie de securitate, de comerţ şi migraţie. Pe lângă subiectul controversat al zidului de frontieră, relaţiile mexicano-americane sunt afectate de declaraţiile lui Trump referitoare la imigranţii mexicani şi de ameninţările sale de anulare a Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA). Preşedinţii Pena şi Trump s-au întâlnit o dată, pe teren 'neutru', în marja summitului G20 de la Hamburg (Germania), în iulie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel