Noi proteste anunţate sâmbătă la Hong Kong, în pofida interdicţiei impuse de poliţie

În pofida unei interdicţii a poliţiei, noi proteste sunt aşteptate sâmbătă pe străzile din fosta colonie britanică Hong Kong, relatează vineri dpa.

Marşul de protest urmează să înceapă în cartierul Yuen Long din Hong Kong, unde protestatari antiguvernamentali au fost atacaţi de infractori în timp ce se îndreptau spre casele lor weekendul trecut.

Într-o înregistrare video au apărut bărbaţi purtând tricouri albe şi măşti lovind manifestanţii cu bare de fier şi bastoane, în special în gara Yuen Long. Un număr de 45 de persoane au fost rănite grav.

Protestatarii au afirmat că atacurile ar fi fost comise de bande locale plătite şi au acuzat poliţia că nu i-au protejat.

Departamentul de poliţie din Hong Kong a interzis protestele de sâmbătă motivând că ar putea duce din nou la revolte. Cu toate acestea, protestatarii au lansat mesaje pe reţele de socializare, chemând la manifestaţii în districtul Yuen Long.

Marşuri de protest cu sute de mii de participanţi au loc în Hong Kong de câteva săptămâni. 

Mişcarea, declanşată în urma unui proiect de lege care autoriza extrădarea în China continentală, care a fost suspendat de atunci, s-a extins la cerinţe mai largi, manifestanţii denunţând loviturile date de Beijing libertăţilor fostei colonii britanice. Protestatarii cer amnistie pentru persoanele arestate, votul universal şi demisia şefului executivului local Carrie Lam.

Duminica trecută, protestatarii au atacat Biroul de legătură al guvernului central din Hong Kong. Aceştia au aruncat cu ouă şi au inscripţionat graffiti pe faţada clădirii, o nouă provocare pentru autoritatea de la Beijing, după invadarea parlamentului din Hong Kong, la începutul lunii iulie.

Au avut loc de asemenea proteste care au condamnat violenţele poliţiei care a folosit gloanţe din cauciuc, bastoane şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Fosta colonie britanică este guvernată semi-autonom de la revenirea sa sub suveranitatea Chinei în 1997, beneficiind de libertăţi mai extinse decât în China continentală.

Mulţi dintre cei şapte milioane de locuitori din Hong Kong se tem că aceste libertăţi riscă să fie erodate de către Beijing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel