Ninge la munte. Amenzi uriaşe pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

După mai multe zile cu ninsori în zonele montane, vulcanizările din ţară au fost luate cu asalt de şoferii care vor să treacă la anvelopele de iarnă. Asta pentru că amenzile sunt uriaşe dacă sunt surprinşi de poliţie într-o zonă cu condiţii de iarnă, fără a fi echipaţi corespunzător. 

Potrivit Codului Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5/2011 sau "Legea cauciucurilor de iarnă", intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, scrie gds.ro. 

Cei care circulă însă pe șosele cu mașinile neechipate de iarnă risca amenzi între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția vă reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Cauciucurile all-season nu sunt asimilate celor de iarnă 

Chiar dacă mulţi şoferi preferă acest tip de anvelope pentru a nu fi nevoiţi să le schimbe o dată la şase luni, legea spune că acestea nu sunt asimilate cauciucurilor de iarnă.

 Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel