Nicolae Robu, primarul Timişoarei, trimis în judecată de DNA

Nicolae Robu
Nicolae Robu

Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de DNA. Acesta este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în formă continuată, în dosarul caselor naţionalizate. Prejudiciul este de peste 9 milioane de euro. 

Procurorii DNA au trimis în judecată 9 persoane într-un dosar care vizează vânzarea frauduloasă și la preţuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Inculpații au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați). respectiv în formă simplă (4 inculpați).

„În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului", transmit procurorii DNA, conform Mediafax. 

Nicolae Robu nu este singurul inculpat

În urma anchetei, a fost constatată infracțiunea de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995 (pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului).

„Astfel, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, participarea inculpaților la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situații, ar fi participat mai mulți inculpați la încheierea presupus nelegală a aceluiași contract: Miuț Nicușor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) și Iova Gabriela (1 contract)", mai transmit procurorii.

Prejudiciu de peste 9 milioane de euro

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

„În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților", mai arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel