Nicolae Ceaușescu, criză de nervi. Lecție pentru Elena. ”Ți-am dat un ordin! Nu l-ai respectat”

ceausescu
ceausescu

Relația dintre Nicolae și Elena Ceaușescu, dar mai ales implicarea ei în politcă a ridicat multe semne de întrebare de-a lungul timpului.

Scriitorul Alex Mihai Stoenescu relatează în volumul său „Revoluția din decembrie 1989 - O tragedie românescă”, din seria „Istoria loviturilor de stat în România”, un episod în care Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu și Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, s-au aflat în prin plan.

Analizând influența pe care Elena Ceaușescu a avut-o asupra deciziilor politice pe care dictatorul român le lua, Stoenescu scrie despre un episod care, susține el, relatat de ”colaboratori apropiați” ai cuplului, e o lecție de autoritate pe care Nicolae Ceaușescu i-a dat-o soției sale.

Ceaușescu, ordin către Iulian Vlad

Mai exact, este vorba despre intenția lui Nicolae Ceaușescu de a bloca orice intervenție a Elenei Ceaușescu în activitatea de comandă a Departamentul Securității Statului. 

Astfel, susține Alex Mihai Stoenescu, atunci când Iulian Vlad a fost numit la șefia Securității, „Ceaușescu l-a chemat la el și i-a spus pe un ton ferm: 'Tu lucrezi numai cu mine!'. După câtva timp, în 1989, primește la birou (n.a. Iulian Vlad) un telefon neașteptat. La telefon era Elena Ceaușescu: 'Ce faci, Vlade?' Surprins, acesta îi răspunde că lucrează asupra unei infromații abia venite - era vorba despre implicarea regelui Mihai în Declarația de la Budapesta (n.a. document apărut în iunie 1989 în care disidenți români împreună cu intelectuali maghiari cereau românilor și ungurilor să lupte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu)”.

Criza de nervi a lui Nicolae Ceaușescu

Autorul continuă și povestește cum în numai câteva miunte Iulian Vlad este chemat de urgență în biroul lui Nicolae Ceaușescu, unde se afla și Elena Ceaușescu. Într-o criză de nervi, Ceaușescu i-ar fi dat o „lecție de autoritate” consoartei sale.

„Șeful statului se plimba nervos prin încăpere, cu ochii în pământ. La un moment dat s-a repezit spre Vlad cu degetul ridicat: 'Ți-am dat un ordin. Ți-am dat un ordin și nu l-ai respectat. Ți-am dat ordin că lucrezi numai cu mine. Numai mie îmi raportezi'. Striga, era extrem de agitat, era furios. Generalul a prezentat scuze, a promis că nu se va repeta. Ceaușescu a continuat să strige, amenințânu-l cu degetul: 'Tu îmi raportezi numai mie. Nimănui altcuiva'. Abia când a ajuns în birou generalul Vlad și-a dat seama că scena de furie fusese făcută nu numai pentru el, ci în primul rând pentru ea. Îi dădea ei o lecție de autoritate. Vlad a comentat cu colegii acest episod”, susține Alex Mihai Stoenescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel