New York Times: Andrei Ursu iese din greva foamei, România promite anchetă

Foto: romaniatv.net
Foto: romaniatv.net

Cotidianul american New York Times scrie că fiul dizidentului comunist Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, a acceptat să înceteze greva foamei după ce autoritățile române au promis să redeschidă ancheta în cazul uciderii tatălui său.

"Există mari șanse ca următorul pas să dureze foarte mult. Începe o nouă luptă", a spus Andrei Ursu.

Jurnaliștii americani amintesc, în context, și de trimiterea în judecată a torționarului Alexandru Vișinescu, acțiune care semnalează că România ar putea fi, în sfârșit, pregătită să-și înfrunte trecutul totalitar.

În același timp, cazurile Urșu și Vișinescu arată de ce dorința unora de a descoperi căile întunecate ale regimului comunist nu se materializează: tergiversări birocratice, refuzul de a elibera documente, oficiali impasibili și apatie publică.

New York Times menționează că România a intrat pe ultima sută de metri a unei finale prezidențiale.

Fiul dizidentului Gheorghe Ursu, în greva foamei. Scrisoare către Ponta, Nițu și Cazanciuc

"România trebuie să-și confrunte istoria recentă", este citat Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin liberale. "Este o problemă majoră".

Iohannis promite să revitalizeze dezbaterea națională referitoare la acest subiect dacă va fi ales și cere înfiinarea unui muzeu național al erei comuniste.

Contracandidatul liberalului, premierul Victor Ponta, care îi reprezintă pe social-democrați, este de acord că trecutul nu trebuie uitat, dar pare nerăbdător ca România să privească înainte, notează NYT.

"Este important să ne cunoaștem trecutul, dar cred că acum cea mai mare parte a conducerii politice se concentrează pe viitor", este citat Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel