Nereguli în achiziţii la Regia Pădurilor Săcele - descoperite de Primărie;probleme şi la cea mai lungă tiroliană din ţară

Un audit efectuat de Primăria municipiului Săcele la Regia Locală a Pădurilor din subordine a relevat o situaţie "gravă" privind achiziţiile publice la această instituţie, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul Virgil Popa, care, totodată, a menţionat că şi la tiroliana de la 7 Scări, aflată în proprietatea regiei, au fost nereguli, aceasta funcţionând fără autorizaţie ISCIR din 2013.

Conform edilului din Săcele, raportul de audit a vizat activitatea regiei din perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2018 şi cuprinde 42 de constatări şi 18 recomandări.

Printre constatările inspectorilor primăriei se numără depăşirea pragurilor de achiziţii directe, folosirea unor coduri CPV greşite sau căutarea obiectelor contractelor de achiziţie fără aceste coduri obiecte care, de cele mai multe ori, nu aveau corespondent în aceste coduri, decontarea de devize de reparaţii ce nu aveau legătură cu maşina stricată, efectuarea de achiziţii fără respectarea principiul eficienţei cheltuirii banului public, prelungirea unor contracte pe perioade de mai mulţi ani fără organizarea de proceduri de achiziţii directe la servicii de mentenanţă IT şi pază, ori atribuirea de contracte, comenzi unor persoane care poartă acelaşi nume cu cei implicaţi în procesul de achiziţie.

Primarul Popa a explicat că s-au folosit piese Lexus, care este o marcă premium, pentru reparaţii la autoturisme Toyota, s-au casat echipamente electronice în valoare de aproximativ 30.000 de lei pe an - laptop-uri şi telefoane performante, acestea din urmă la preţuri de 1.400-1.800 de lei, valoarea de ieşire din inventar, dar s-au achiziţionat băuturi alcoolice, în special vinuri - de 4.000-5.000 de lei anual, deşi este interzis de lege. 

"Au existat suspiciuni privind derularea activităţilor la Regie, în primul rând din partea unor consilieri locali şi totul a plecat de la tiroliană. În luna octombrie, a existat un audit pe partea de silvo-turism şi au rezultat nereguli care erau pe partea de achiziţii la acest compartiment. Raportul a fost prezentat în Consiliul Local şi acesta a solicitat extinderea auditului asupra întregii activităţi a Regiei, începând cu anul 2015", a precizat primarul din Săcele.

El a menţionat că, începând din 4 aprilie, un alt control la respectiva instituţie este efectuat de Garda Forestieră.

"Sunt chestiuni grave privind achiziţiile publice, după ce vom informa CL şi ulterior vom informa şi instituţiile abilitate să verifice şi să controleze activitatea - şi mă refer în special la curtea de Conturi, singura care poate să stabilească prejudiciile. (...) Aştept şi de la Garda Forestieră Raportul controlului, care vizează partea de exploatare de masă lemnoasă, urmând să informăm Consiliul Local şi Garda Forestieră va face demersurile pe care le consideră necesare", a afirmat Popa. 

Potrivit acestuia, primul rezultat al auditului a fost concedierea responsabilului compartimentului silvo-turism din Regia Pădurilor, Marius Cristian Popa, însă viitorul Consiliu de Administraţie, care va fi numit în iunie, va putea aplica sancţiuni conducerii regiei.

În ce priveşte tiroliana, care este printre primele amenajate în ţară, în Canionul 7 Scări, aceasta ar fi funcţionat fără autorizaţie ISCIR din 2013, de la inaugurarea primului tronson. 

Conform edilului, el ar fi realizat că există o problemă după ce a fost sesizat de un jurnalist, după inaugurarea celui de-al doilea tronson, în septembrie anul trecut.

"Mi s-a spus de la regia pădurii că nu este cazul de autorizaţie ISCIR, pentru că au ei grijă. Am transmis imediat conducerii regiei să analizeze cu mare atenţie dacă este nevoie de autorizaţie. În primă fază, au suspendat activitatea (...) apoi, la insistenţa conducerii regiei şi a responsabilului de la compartimentul silvo-turism, s-a votat (în Consiliul Local -n.r.) din nou pornirea instalaţiei, până când a venit documentul de la ISCIR în care se specifica că este nevoie de autorizaţie. Deşi avea tot timpul din lume, conducerea Regiei a preferat să atace în instanţă acest document al ISCIR şi, sigur, procesul s-a pierdut. Îmbucurător este că, în 4 aprilie, s-a primit autorizaţia de funcţionare. Deci nu a fost atât de complicat, dacă s-ar fi dorit de la început", a spus Virgil Popa.

El a subliniat că, potrivit legii, punerea în funcţiune a unor asemenea instalaţii este pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, a menţionat că, în perioada în care tiroliana nu a funcţionat, s-au creat prejudicii bugetului local.

Potrivit lui Popa, anual, s-au încasat aproximativ 600.000 de lei din această activitate, prestată de o firmă privată, în 2018 înregistrându-se cele mai mici venituri - 430.000 de lei. Pe lângă aceste sume, activităţile turistice din Canionul 7 Scări, externalizate către aceeaşi firmă privată, aduc venituri mult mai mari anual, a subliniat edilul. Însă şi acesta a fost închis până înainte de Paşte, deoarece conducerea regiei nu a reuşit să igienizeze la timp zona.

"Noi suntem pionieri la această activitate (tiroliana -n.r.). Toţi care deţin astfel de instalaţii vor trebui să obţină autorizaţii. Din câte am înţeles, doar 3 sau 4 astfel de instalaţii au autorizaţie în ţară", a afirmat edilul din Săcele.

Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele administrează 12.600 de hectare de pădure, proprietate a municipiului. Tiroliana de la 7 Scări are cel mai lung traseu din ţară, cu o lungime de aproximativ 4 kilometri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel