Negocieri Italia. Președintele, mișcare în plină criză politică

romani in Italia
romani in Italia

Şeful statului italian, Sergio Mattarella, i-a încredinţat miercuri preşedintei Senatului, Elisabetta Alberti Casellati, o apropiată a lui Silvio Berlusconi, misiunea de a observa până vineri dacă învingătorii la alegerile parlamentare de la 4 martie, coaliţia de dreapta şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), pot forma un guvern, relatează AFP. 

Sergio Mattarella i-a cerut preşedintei Senatului "să verifice existenţa unei majorităţi parlamentare între partidele coaliţiei de dreapta şi Mişcarea 5 Stele" şi să vadă dacă cele două tabere pot propune un şef al guvernului, a anunţat în faţa reprezentanţilor mass-media secretarul preşedinţiei Italiei. 

Sarcina se anunţă însă complicată, deoarece Luigi Di Maio, 31 de ani, liderul M5S, primul partid cu peste 32% din voturi, şi Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă-dreaptă) şi lider al coaliţiei de dreapta clasată pe primul loc la alegeri cu 37% din voturi, cer fiecare întâietate pentru propria tabără. 

Ei se declară dispuşi să guverneze împreună, dar Luigi Di Maio insistă ca Liga să rupă în prealabil alianţa sa cu dreapta condusă de Silvio Berlusconi pe care M5S îl consideră întruchiparea tuturor relelor vechii clase politice. Matteo Salvini, a cărui formaţiune a obţinut numai 17% din voturi, respinge această propunere. 

Negocieri picate cu Luigi Di Maio

După ce a discutat o oră cu Elisabetta Alberti Casellati, Luigi Di Maio a reiterat refuzul său de a accepta prezenţa în guvern a fostului premier în vârstă de 81 de ani şi a adresat Ligii un ultimatum. 

"Timpul este pe cale să expire, aştept un răspuns definitiv până la sfârşitul săptămânii", a declarat liderul M5S. Pentru aceasta, el a revenit asupra propunerii sale de a se încheia un "contract după modelul german", subliniind că o asemenea alianţă i-ar permite Ligii să îşi realizeze o parte a programului său. 

Elisabetta Alberti Casellati urmează să aibă întâlniri cu delegaţia Ligii, fără Matteo Salvini aflat în Sicilia, apoi cu Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (dreapta) şi ulterior cu Fratelli d'Italia (FdI), un mic partid de extremă dreaptă membru al coaliţiei. 

În vârstă de 71 de ani, Elisabetta Alberti Casellati este membră a partidului lui Silvio Berlusconi chiar de la înfiinţare, fiind secretar de stat la Sănătate şi apoi la Justiţie. 

Această avocată a devenit la sfârşitul lui martie prima femeie preşedintă a Senatului italian, în urma unui acord între M5S şi coaliţia de dreapta, care i-a permis totodată lui Roberto Fico, un ortodox al M5S, să obţină preşedinţia Camerei Deputaţilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel