NASA, premieră: prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină. Trump, felicitări pentru astronaute

Mihai Ciobanu / 19 oct 2019 / 04:43
statia spatiala
statia spatiala

Preşedintele american Donald Trump le-a telefonat celor două astronaute care au efectuat vineri prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină pentru a le felicita pentru această realizare.

Trump le-a spus celor două femei că ''este încântat să vorbească în direct cu două curajoase astronaute americane care au scris istorie''. ''Vreau să vă felicit doar. Este incredibil ceea ce faceţi. Sunteţi foarte curajoase'', a mai spus preşedintele SUA. Trump le-a întrebat pe cele două astronaute care este mesajul referitor la această realizare pe care doresc să-l transmită în special tinerelor femei interesate de domeniul spaţial.

Jessica Meir a recunoscut meritele femeilor-astronaut care au mai efectuat în trecut ieşiri în spaţiu - mereu însoţite de astronauţi de sex masculin. Meir a afirmat că ea, alături de prietena şi colega sa astronauta Christina Koch, ''au călcat pe urmele acestora''.

Astronautele americane Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat împreună vineri o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza o lucrare de reparaţii, marcând prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA.

O primă tentativă de ieşire în spaţiu exclusiv feminină fusese programată pentru luna martie, dar NASA a fost nevoită să anuleze misiunea cu patru zile înainte, din lipsa unor costume spaţiale de mărime corespunzătoare, transmite Agerpres.