Urmărește emisiunea live


NASA, imagine senzațională: Telescopul Spațial Hubble a surprins un uriaș vârtej în oceanul cosmic

NASA a publicat o fotografie obținută prin inetrmediul Telescopului Spațial Hubble, în care se poate admira "un uriaș vârtej în oceanul cosmic", galaxia spiralată Messier 96 în întreaga ei splendoare, galaxie aflată la aproximativ 35 de milioane de ani lumină distanță, în constelația Leo (Leu).

Galaxia Messier 96 are aproximativ aceași dimensiune și masă ca galaxia din care face parte sistemul nostru solar, Calea Lactee. Ea a fost descoperită de astronomul francez Pierre Méchain în 1781 și la puțin timp după aceea a fost introdusă în celebrul catalog de obiecte astronomice al colaboratorului său, astronomul Charles Messier, relatează nasa.gov, potrivit Agerpres.

Cea mai spectaculoasă fotografie realizată de Hubble în 2014: Roiul galactic Abell 2744

Această galaxie are aparența unui uriaș vârtej de gaz cosmic strălucitor, fragmentat de benzi de praf cosmic de culoare mai întunecată, care formează spirale spre nucleul galactic. Messier 96 este o galaxie asimetrică — praful cosmic și gazele pe care le conține sunt răspândite neuniform de-a lungul brațelor acestei galaxii spiralate, iar nucleul galactic nu se află exact în centrul galaxiei. Brațele acestei galaxii sunt de asemenea asimetrice, asupra lor acționând influența gravitațională a altor galaxii din același grup galactic cu Messier 96.

Acest grup galactic, denumit M96, mai cuprinde galaxiile foarte strălucitoare Messier 105 și Messier 95, precum și mai multe galaxii mai mici și mai puțin strălucitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel