NASA distruge sonda Cassini

Sonda Cassini, care a fost lansată către Saturn în anul 1997, rămâne fără combustibil.

Pentru a evita prăbuşirea pe un satelit natural al lui Saturn care poate avea viaţă extraterestră, NASA va distruge robotul prin prăbuşirea controlată pe gigantul gazos, în acelaşi timp încercând să extragă cât mai multe informaţii despre atmosfera saturniană.

Înainte ca aceasta să dispară, va zbura între Saturn şi inelele sale pentru a aduna cât de multe date va fi posibil în condiţiile vitrege ale atmosferei superioare a gigantului gazos.

Alimentată cu energie nucleară şi lansată în octombrie 1997, sonda a intrat în orbita lui Saturn în iulie 2004 şi de actunci a adunat date cu privire la gigantul gazos şi al lunilor extrem de diverse ale acestuia.

Misiunea însă trebuie să se termine din cauza lipsei de combustibil, NASA anunţând că sonda care a costat 3,26 de miliarde de dolari va fi distrusă pe 15 septembrie 2017, iar începutul spiralei în jurul lui Saturn va începe pe 22 aprilie.

În această perioadă, cercetătorii doresc să extragă cât mai multe informaţii posibile cu privire la compoziţia atmosferei saturniene.

Cea mai mare descoperire a misiunii a fost un ocean cald cu apă sărată sub crusta de gheaţă a lunii Enceladus care eliberează apă în spaţiu.

Sonda a trecut prin această pătură de gheaţă şi vapori, „gustând” materialul şi descoperind că alcătuirea chimică are potenţialul de a susţine viaţa. Din acest motiv, experţii de la NASA nu doresc ca sonda să se prăbuşească la întâmplare, pentru a evita posibilitatea prăbuşirii şi deranjării condiţiilor de pe acest satelit natural.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel