Muzeul Apei Chișinău. Guvernul României, sprijin de 1 milion de euro

La Chișinău urmează să fie înființat Muzeul Apei, Guvernul României alocând pentru lucrările de amenajare suma de un milion de euro.

Viitorul Muzeu al Apei din capitala Republicii Moldova va funcționa în Turnul de Apă, edificiu emblematic care în prezent găzduiește Muzeul Orașului Chișinău, informează site-ul InfoPrut. Clădirea a fost construită în 1892 după planurile arhitectului Alexandru Bernardazzi, cel care a proiectat circa 30 de clădiri și spații publice din Chișinău.

Capodoperă arhitectonică

Din 1892 până în 1940, clădirea a servit drept turn sau castel de apă, iar din 1940 a fost folosită ca turn al pompierilor (în foișorul de foc de la nivelul superior se afla cisterna cu apă), alături localizându-se unitatea de pompieri. Ca muzeu al Chișinăului, turnul a început să funcționeze din anul 1971.

Sprijinul financiar în valoare de 1 milion de euro din partea Guvernului României va fi utilizat pentru consolidarea clădirii, renovarea instalațiilor, amenajarea sălilor de expoziției și punerea în valoare a obiectelor prezentate.

Exponate de inginerie

Odată deschis publicului, sub acoperișul muzeului se vor regăsi diferite instalații și echipamente, fotografii și acte istorice ale furnizorului de apă din diferite etape. Scopul este acela de a educa vizitatorii în ceea ce privește resursele de apă, economisirea acestora, și nevoia implementării în permanență a tehnologiilor moderne de tratare a apei potabile, epurarea apelor uzate, precum și către consumul rațional de apă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel