EXCLUSIV  Muza adormită de Constantin Brâncuşi, adjudecată pentru 57,3 milioane de dolari la New York

Muza adormita de Constantin Brancusi
Muza adormita de Constantin Brancusi

Cu un preţ-record de  57,3 milioane de dolari, Muza adormită de Constantin Brâncuşi a deschis balul licitaţiilor de primăvară la Casa Christie’s din New York în săptămâna dedicată artei impresioniste, moderne şi contemporane. 

Prima rundă a unei săptămâni newyorkeze nebune a debutat în 14 mai cu o uşoară întârziere faţă de calendarul obişnuit, amânare provocată de maratonul Bienalei de la Veneţia.

Unii colecţionari şi negustori de artă, obişnuiţi ai licitaţiilor, nu participă la vânzările din Manhattan din cauza perioadei scurte de timp care le desparte de ediţia de primăvară a Salonului Tefaf Spring – fratele mai mic al Târgului de la Maastricht, axat în special pe arta modernă şi contemporană, pe artele decorative şi pe design, dar şi de tradiţionalul Frieze Art Fair de pe Randall's Island.

Opera lui Constantin Brâncuşi a fost prezentată drept piesa-far a licitaţiei. Turnat în bronz, acest celebru cap de femeie, cu figura culcată pe o parte, a dezlănţuit pasiunile, ajungând la preţul record amintit, care a depăşit considerabil estimarea de 25-35 de milioane de dolari, după o adevărată luptă între cinci licitatori, care a durat 10 minute.

Fostul acţionar de la Sotheby's, Tobias Meyer, şi-a asumat licitaţia pentru această piesă iconică prin subiectul ei, realizată în 1913 sub supravegherea sculptorului,  fiind una dintre cele şase versiuni în bronz ale operei în marmură din 1909-1910.

Un colecţionar de artă parizian anonim făcuse deja o ofertă pentru sculptura lui Brâncuşi şi tot el a şi câştigat licitaţia.

(w670)

Pablo Picasso: Femeie şezând, în rochie albastră

O altă valoare sigură a pieţei de artă, Pablo Picasso a fost reprezentată în licitaţia de la Christie's: Femeie şezând, în rochie albastră, portret al muzei artistului, Dora Maar, care a făcut parte din colecţia de opera semnate de Picasso a negustorului de artă Paul Rosenberg, furată de nazişti în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi recuperată din faimosul tren de forţele franceze. Lucrarea a obţinut al doilea cel mai mare preţ al licitaţiei: 45 de milioane de dolari. Licitaţia pentru această operă a fost condusă de Rebeca Wei, preşedinta Christie's Asia, ceea ce lasă loc presupunerii că pânza a plecat către această zonă. Lucrarea a fost vândută de colecţionarul grec Dimitri Mavrommatis, ceea ce a reprezentat o garanţie în plus.

După acest rezultat al licitaţiei de la Christie’s, care a totalizat 289,2 milioane de dolari pentru 55 de loturi vândute, adică dublul sumei atinse în luna mai 2016, sărbătoarea licitaţiilor continuă la Sotheby’s.

Astăzi, vor fi propuse opere de artă susceptibile să atingă preţuri-record.

(w670)

Nu bain de soleil de Roy Lichtenstein

Etimat la 20 de milioane de dolari, Nu bain de soleil de Roy Lichtenstein, din  1955, este prezentat în licitaţie, drept “ofertă irevocabilă”, ceea ce înseamnă că există deja o ofertă.

(w670)

Trei Studii pentru un Portret al lui George Dyer (1963), de Francis Bacon

Trei Studii pentru un Portret al lui George Dyer (1963) de Francis Bacon este estimat la 50-70 de milioane de dolari. Apărut pentru prima dată pe piaţa de artă, acest tiptic provine de la celebrul colecţionar Roald Dahln, prieten al lui Bacon, cel care a publicat James and the Giant Peach şi The Chocolate Factory şi a scris scenariul filmului din seria James Bond, You Only Live Twice. Dahln a achiziţionat lucrarea de la artist între 1964 şi 1967.

(w670)

Untitled de Mark Grotjahn

Un ulei pe carton din 2011, Untitled de Mark Grotjahn provenind din galeria negustorului de artă şi colecţionarului parizian Patrick Seguin, este evaluat la 14-18 milioane de dolari.

(w670)

Basquiat

La un an după vânzarea-record, cu 57,28 de milioane de dolari, de la Christie's New York, Basquiat este din nou cap de afiş, de data aceasta la Sotheby's, cu Untitled din 1982, estimat la nu mai puţin de 60 de milioane de dolari. Lucrarea n-a mai apărut pe piaţă din 1984, perioadă în care artistul afro-american era încă puţin cunoscut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel