Mutare ambasadă Ierusalim. Klaus Iohannis, poziție. Bogdan Chirieac, reacție vehementă

Klaus Iohannis a avut o primă reacție referitoare la posibilitatea mutării Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Președintele a avut o convorbire cu premierul israelian. Klaus Iohannis i-a spus premierului Israelului că țara noastră își menține aceeași poziție pe care a avut-o și în Adunarea Generală a ONU, acolo unde s-a abținut. În acea adunare, s-a adoptat o rezoluție împotriva a ceea ce propunea Donald Trump, adică mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Din cele 193 de state din acea adunare, 128 au fost împotrivă, iar țara noastră s-a abținut de la vot. Klaus Iohannis vrea ca cele două state, Palestina și Israel să rezolve pașnic aceste probleme.

[citeste si]

Analistul politic Bogdan Chirieac a precizat că poziția președintelui este o greșeală. 

”Poate mai puțină lume știe că România este partener strategic și cu Israelul, nu doar cu Statele Unite. Când SUA și Israelul merg într-o direcție de mare interes, România ar trebui să facă același lucru. Rezoluția privind mutarea ambasadei americane la Ierusalim este votată de Congresul American, în 1995. Rezoluția are o clauză de amânare, de câte șase luni, folosită de toți președinții SUA. Și președintele Trump a folosit-o o dată anul trecut, după care a dat curs hotărârii Congresului. Parlamentul american a votat recunoașterea Ierusalimului drept capitala statului Israel. În momentul respectiv, dacă ești stat partener dedicat, faci ce fac și SUA. (...) Credeți-mă că această decizie politică de a muta ambasada ar fi  valorat infinit mai mult decât orice achiziție militară făcută de România din SUA. Că s-ar putea să ai probleme, e adevărat. Și când ți-ai asumat lupta antiterorism, ți-ai asumat că ai putea să ai probleme. Decizia corectă pentru România este să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, când se va muta și SUA. Gard în gard cu ei, dacă se poate.” a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3. 

Analistul politic a subliniat că această decizie este o chestiune fundamentală la nivel înalt: ”Dacă România mută ambasada odată cu SUA, în plan internațional are beneficii pentru 50 de ani de acum încolo. Totul e să iei decizii corecte, nu prudente”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel