Mugur Isărescu, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Alexandru Ichim / 12 sep 2019 / 16:44
Isărescu
Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, ar putea primi Titlul de cetățean de onoare al Capitalei. Un proiect de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei din 17 septembrie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În referatul de aprobare, semnat de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Isărescu, născut pe 1 august 1949 la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, este academician, preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române.

Pe lângă funcţia de guvernator al BNR, îndeplineşte responsabilităţi şi pe plan internaţional, fiind guvernator pentru România al FMI, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, membru al Clubului de la Roma şi al Trilateralei.

"În anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de prim-ministru, a negociat cu Comisia Europeană şi a obţinut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat şi a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu (...). Reîntors la Banca Naţională, în funcţia de guvernator, a promovat o politică monetar-valutară în sprijinul dezvoltării durabile a ţării şi a asigurat liberalizarea contului de capital la 1 septembrie 2006, decizie ce a însemnat practic trecerea la convertibilitatea deplină a monedei naţionale", se arată în document.

Titlul este oferit ca o recompensă simbolică 

 

Se menţionează că Isărescu a sprijinit acţiunile de consolidare şi restaurare ale Palatului BNR, dar şi restaurarea şi conservarea Palatului Chrissoveloni.

Mugur Isărescu este doctor Honoris Causa al unor universităţi din Craiova, Piteşti, Bacău şi Cluj-Napoca, precum şi cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. Deţine de asemenea ordinul Meritul Industrial şi Comercial în grad de Mare Ofiţer şi Steaua României în grad de Colan.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare este o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.