Moţiune de cenzură, Franța. Situația președintelui Macron

Parlamentarii francezi resping două moţiuni de cenzură a căror ţintă era preşedintele Emmanuel Macron.

Adunarea Naţională - camera inferioară a parlamentului Franţei - a respins marţi două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, informează AFP. Una din moţiuni fusese depusă de dreapta, cealaltă de stânga, dar majoritatea partidului 'La République En Marche!' al preşedintelui Emmanuel Macron a asigurat, aşa cum era de aşteptat, eşecul ambelor demersuri.

Formaţiunea de dreapta Republicanii are 103 parlamentari, iar stânga radicală şi comuniştii de 63, iar majoritatea necesară era de 289 de voturi. Ţinta reală a moţiunilor era chiar şeful statului, care a fost afectat de scandalul Benalla, arată AFP.

Benalla, acuzat că a lovit un protestatar

Alexandre Benalla, fost şef al dispozitivului de protecţie al lui Macron şi adjunct al şefului cancelariei prezidenţiale, a fost concediat de preşedinţia Franţei după ce a fost acuzat că a lovit un protestatar în timpul manifestaţiilor de 1 Mai, la care ar fi trebuit să asiste doar ca observator. În dezbaterile parlamentare de marţi, premierul Edouard Philippe a condamnat exploatarea politică a scandalului şi 'voinţa de a-l atinge pe şeful statului prin această afacere şi prin depunerea primelor două moţiuni de după alegerea lui Emmanuel Macron în mai 2017'.

În Franţa nu mai fuseseră depuse două moţiuni de cenzură simultan din 1980, iar singurul guvern care a fost înlăturat de la putere printr-o moţiune a fost cel condus de Georges Pompidou, în 1962.

Vezi și: Franța: Majoritatea prezidențială, denunț împotriva lui Benalla: Le va costa pe partidele de opoziție


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel