EXCLUSIV  Momentul care a schimbat obiceiurile lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Adrian Eugen Cristea: A început după vizita lui Mihail Gorbaciov

Adrian Eugen Cristea, şef al Direcţiei a V-a a Securităţii, a povestit, pentru cititorii DC News, care a fost momentul care a făcut ca obiceiurile cuplului Ceauşescu să se schimbe, în ceea ce priveşte securitatea lor. Totul a pornit de la vizita la Bucureşti a lui Mihail Gorbaciov.

"El mergea foarte repede. Iar madam Ceauşescu, având 62-64 de ani, se mai lăsase de vine, de genunchi, iar Ceauşescu se mai oprea, îi făcea semn să vină, o aştepta şi în câţiva metri iar o depăşea, iar se oprea...

Asta până în 1986. În 1986-1987 lucrurile se schimbă. De unde plecau împreună, în aceeaşi maşină, la Comitetul Central, de data aceasta el pleacă primul la aceeaşi oră şi Elena Ceauşescu pleca după 25-30 de minute de acasă. De ce? Nu s-a dat niciodată o explicaţie în acest sens. Explicaţia însă era clară: după ce în 1985, în URSS, vine Gorbaciov, este ales secretar general, iar în 1987, în primăvară, îşi exprimă punctele de vedere despre relaţia cu Ceauşescu, le spune clar, seara, la cină, la ora 9 şi ceva, că „să îşi dea demisia şi unul şi celălalt din toate funcţiile pe care le aveau în stat şi partid”. Nu era ceva nou pentru ei, bănuiau, din informaţiile primite de la securitatea statului, că urma să li se spună acest lucru, dar nu atunci, în timpul mesei.

Gorbaciov nu a mai aşteptat să înceapă masa ci înaintea mesei le-a şi spus-o foarte clar, precis. Lucru repetat în 1988, în 1989", a povestit Adrian Eugen Cristea, şef al Direcţiei a V-a a Securităţii.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel