Molarii de minte. Când trebuie extrași și de ce. Mituri demontate de stomatolog

tratament_stomatologie
tratament_stomatologie

Molarii de minte sunt dinții despre care circulă cele mai multe mituri. Este necesară extracția lor? Când și de ce? Lămurește aceste întrebări dr. Mihaeala Dan, ortodont. 

Deși există mitul că molarii de minte trebuie îndepărtați la vârsta adultă deoarece afectează alinierea corectă a danturii, medicul stomatolog Mihaela Dan spune că există și cazuri în care ei pot fi păstrați, fiind utili mai târziu pentru realizarea unor lucrări dentare.

Mulți pacienți adulți ajung la extracția molarului de minte atunci când acesta încearcă să erupă și își face simțită prezența prin nesuferita durere dentară. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomandă însă ca așa-numita „măsea de minte” să fie verificată încă din perioada adolescenței, pentru a preveni pe viitor impactul negativ al acesteia asupra dinților din jur și pentru a evita proceduri de extracție mai dureroase.

Deși este adevărat ca extragerea măselei de minte poate preveni unele probleme dentare, procedura nu este necesară în fiecare caz, ci doar în acele situații în care existența ei poate afecta sănătatea orală și dezvoltarea danturii.

„Dacă molarii de minte au loc să erupă și ies în poziție normală, este chiar indicat să îi păstrăm, pentru că ne pot fi de folos la vârste mai înaintate, pentru a ne sprijini pe ei la realizarea unei lucrări dentare. În plus, dacă vreunul dintre molarii dinaintea celui de minte este grav afectat de carie, molarul de minte poate fi tras mai în față, în anumite cazuri, pentru a umple spațiul cu ajutorul unui aparat dentar. Însă, de cele mai multe ori, molarul de minte trebuie extras”, explică dr. Mihaela Dan.

Molarii de minte: motive de extracție

Numai după evaluarea poziției și impactului molarului de minte asupra dinților înconjurători medicul specialist va recomanda îndepărtarea lui, dacă pacientul se află în una dintre următoarele situații:

- dacă gingia din jurul lui se poate inflama (pericoronarită) frecvent, uneori chiar cu acumulare de puroi, dureri, dificultăți la masticație, dificultăți de deschidere a gurii etc.;

- dacă sacul folicular din jurul molarului se poate transforma în chist care erodează osul;

- dacă se poate caria ușor deoarece din cauza poziției lui periuța și ața dentară ajung cu dificultate, iar zona nu este curățată corespunzător;

- dacă poate topi rădăcina dintelui vecin sau poate produce carierea lui;

- dacă poate produce înghesuirea incisivilor, afectând rezultatul obținut după alinierea dinților cu aparatul dentar;

- dacă nu au suficient loc și se află într-o poziție anormală, molarii de minte trebuie îndepărtați încă de la vârsta de 16 ani, înainte de a ieși și a produce efecte negative.

Molarii de minte: recuperare după extracție

Molarii de minte superiori sunt mai ușor de scos, iar vindecarea este mai rapidă și mai ușoară decât în cazul molarilor inferiori.

„În funcție de fiecare organism în parte și de dificultatea extracției, după trecerea anesteziei poate fi nevoie de administrarea de antialgice și antiinflamatoare, obrazul se poate umfla (edemul postoperator este maxim la 48 ore de la intervenție, apoi scade treptat), apărând dificultăți la deschiderea maximă a gurii”, spune dr. Mihaela Dan.

Molarii de minte: vârsta optimă pentru extracție

Încă de la vârsta de 16 ani este recomandat să facem o radiografie, pentru a vedea dacă există molari de minte.

Medicul specialist poate recomanda ca molarii de minte să fie extrași chiar înainte de apariția problemelor. „Acest lucru este făcut pentru a evita o extracție mai dureroasă sau mai complicată care ar putea fi făcută câțiva ani mai târziu. Îndepărtarea este mai ușoară la tineri, când rădăcinile dinților de înțelepciune nu sunt încă pe deplin dezvoltate și osul este mai puțin dens. La persoanele în vârstă, timpul de recuperare și vindecare tinde să fie mai lung”, explică specialistul ortodont.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel