EXCLUSIV  Modificare lege Curtea de Conturi. Daniel Zamfir, proiect legislativ susținut de TOȚI PRIMARII din România

Președintele Comisiei Economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a vorbit, pentru DCNews, despre proiectul său legislativ de modificare a legii de funcționare a Curții de Conturi. 

Localitățile din România, în blocaj

”A apărut ca o necesitate, era o nevoie acută de o modificare a actualei legi a Curții de Conturi, care datează din 1992. Dincolo de punerea în concordanță cu noile standarde de audit european și internațional, era nevoie și pentru că mare parte dintre localitățile din România erau într-un blocaj, din cauza numeroaselor rapoarte de audit care erau întocmite pe bază de estimări, pe bază de presupuneri, iar consecința acestor rapoarte estimative era că se bloca practic activitatea în acea comunitate” spus Daniel Zamfir, pentru DCNews

Ce se va schimba

Senatorul PNL explică: ”Inițiativa pune în acord cu standardele internaționale auditul și-n România. În plus, lămurește câteva aspecte: 

- stabilește foarte clar că instituția, Curtea de Conturi, nu se mai pronunță pe oportunitatea unei investiții, este treaba Consiliului Local;

- Curtea de Conturi va acționa după semnarea contractului, va verifica modul în care se cheltuiesc banii;

- alt aspect pe care-l va clarifica legea va fi răspunderea auditorului Curții de Conturi, prejudiciul nu va mai fi unul estimat, ci unul dovedit ilicit. 

(w670)

- am stabilit că nu vor mai exista competențe suprapuse cu alte instituții, iar celelalte instituții, gen ANAP, vor trebui să răspundă obligatoriu într-un anumit timp, solicitărilor autorităților locale, iar punctul de vedere al ANAP-ului va fi obligatoriu pentru Curtea de Conturi. 

- am mai dat și posibilitatea, la solicitarea multor primari, ca raportul Curții de Conturi să fie contestat într-o instanță de administrativ contencios, ca orice act administrativ. În momentul acesta, poți să contești raportul Curții de Conturi tot la Curtea de Conturi. Era o lipsă de obiectivitate aici.”.

Proiect fără culoare politică, susținut de primarii din toată țara

Întrebat dacă are susținere politică din partea Puterii, Daniel Zamfir a răspuns: ”Categoric, da. Astăzi, când am lansat proiectul de lege, i-am avut alături de mine pe liderii administrației locale din România.”. 

Senatorul PNL a adăugat: ”Eu am inițiat proiectul de lege în luna martie. Am scris tuturor primarilor din România, de trei ori. Am avut trei runde de consultări cu toți primarii din România. De aici am constatat că este o nevoie urgentă de așezare a acestei instituții.”

”Pentru proiectul de lege m-am consultat și a fost elaborat, într-un final, de catedra de drept financiar a Universității București, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universității din Timișoara. Am lucrat cu profesioniști în domeniu și are susținere de la toate partidele politice pentru că nu are culoare politică. Problemele primarilor nu sunt de stânga sau de dreapta” a conchis liberalul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel