Vot împotriva limitării exportului de lemne
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege care ar fi limitat exportul de lemne. Parlamentarii au votat în unanimitate împotriva legii. Argumentul deputaţilor a fost că interdicţia exportului ar genera consecinţe economice negative în lanţ.

Votul negativ a venit în urma propunerii de respingere emise de Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu. Consecinţele economice negative invocate de deputaţi sunt explicate prin faptul că industria autohtonă a mobilei și cea de construcții nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

"Licența se va emite pe fiecare operațiune de export sau de livrare intra-comunitară și va conține următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, proveniența, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, prețul de vânzare, destinația, modalitatea de transport în afara țării și biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare", stabilea proiectul de lege, scrie Jurnalul Național.

Potrivit datelor de anul trecut ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure sunt tăiate ilegal, anual, în România, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde lei.

Deputaţii au respins proiectul de lege care limita exporturile de lemne, în condiţiile în care mesajul politic, transmis de societate susținea contrariul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel