Tragedia din Retezat: Nu înțeleg scrânteala unui părinte care vrea să-și transforme copiii în doborâtori de recorduri!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
O avalanșă care a avut loc în Munții Retezat ni i-a răpit pe așa numiții ”copii minune ai alpinismului”. Dor Geta Popescu, avea în palmares șase recorduri mondiale și unul european, primul record obținându-l la doar zece ani. Celălalt tânărcare și-a pierdut viața este Erik Gulacsi. Erik avea cu doar un an mai mult decât Dor. Tânărul alpinist avea și el un record. În prima lună a acestui an stabilise un nou record european de vârsta cand a atins vârful Aconcagua, 6962 metri.

Împreună cu victimele, mai erau și alte cinci persoane, care au suferit traumatisme puternice, dar au supraviețuit unui torent ucigaș de zăpadă grea umedă, amestecată cu bolovani.

Salvamontiștii au emis avertizări de avalanță în ultimele zile. Acestea însă au fost ignorate complet. Cum s-a ajuns aici? Cum a fost posibil?

Ovidiu Bodeanu, seful Salvamont Hunedoara, a declarat că cele cinci persoane afectate de avalanșă făceau parte, de fapt, dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie.

Acțiunea este iresponsabilă, spune salvamontistul, în condițiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanșe. „Cineva va plati”, a spus Ovidiu Bodeanu.

„Probabil și-au declanșat singuri avalanșa”, crede salvamontistul. „Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în șir indian pe o creastă care poate declanșa automat avalanșa. Fără doar și poate și-au declanșat singuri avalanșa, la acest număr mare de turiști. Probabil ca cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunțuri despre pericolul iminent de mare de avalanșă în Retezat, cu toate astea nu s-a ținut cont ce indicațiile noastre”, a spus Ovidiu Bodeanu.

Într-adevăr, cineva va plăti. Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Tragedia din Retezat nu i-a lăsat indiferenți pe internauți. Val de mesaje și dezbateri pe rețelele de socializare. Cu toții se întreabă cum a fost posibil ca această tragedie să aibă loc.

Dor Geta Popescu moștenea pasiunea pentru alpinism de la tatăl său, dar și de la sora sa, ale cărei recorduri a reușit să le depășească. 

”Ce nu pot înțelege este scrânteala unui părinte care vrea să-și transforme copiii foarte mici în doborâtori de recorduri în alipinism.

A făcut-o cu fata mai mare, Crina "Coco" Popescu, împingând-o spre diverse ascensiuni care să-i aducă titlurile de "cel mai tânăr alpinist care a urcat vârful x sau seria de vârfuri y".

Când Coco a crescut și nu a mai fost un copil, a trecut la sora mai mică a acesteia, Dor Geta Popescu. Din nou, lădabile recorduri de vârstă.

Numai că, azi, Dor Geta Popescu a murit, surprinsă de o avalanșă în munții Retezat. Avea doar 13 ani, șase recorduri mondiale și unul european. 

Vă rog să nu începeți cu sacrificiile pe care le cere muntele și alte clișee similare. Ăsta a fost un sacrificiu inutil. Un copil omorât nu de munte, ci de ambiția de neînțeles a unui adult.

În cazul ăsta, dorința de a-și împlini prin intermediul copilului visele de-o viață a fost fatală. Și nu "temerarului", ci copilului. Care, oricât s-o fi bucurat de nesfârșitele antrenamente săptămânale, mai mult ca sigur că și-ar fi dorit o viață mai lungă în locul unui necrolog plin de înșiruirea recordurilor.”, scrie jurnalistul Patrick Andre de Hillen pe Facebook.

Zeci de persoane au trimis mesaje de condoleanțe familiei.

Ce părere aveți, putea fi evitată această tragedie? Cine este vinovat?

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel